Buizingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Buizingen
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Buizingen
Buizingen (België)
Buizingen
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Halle Halle
Fusie 1977
Coördinaten 50° 44′ NB, 4° 15′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,38 km²
Inwoners
(1/1/2020)
6.502
(1.485 inw./km²)
Overig
Postcode 1501
NIS-code 23027(B)
Oude NIS-code 23013
Detailkaart
Buizingen (Vlaams-Brabant)
Buizingen
Portaal  Portaalicoon   België
Sint-Vincentiuskerk Buizingen (Kerk zonder toren)
Kasteel van Buizingen (Jeugdhuis Eenders)

Buizingen is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van Halle. Het ligt ongeveer 15 km ten zuidwesten van Brussel. Buizingen was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977.

De bebouwing van Buizingen sluit naadloos aan bij die van Huizingen, in het noordoosten, en die van Halle, in het zuiden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de komst van de eerste spoorlijn Brussel-Zuid - Tubeke in 1840 kende de toenmalige gemeente Buizingen twee kernen: de dorpen Buizingen en Eizingen. Destijds gespeld als Buysinghen en Eysinghen. Het centrum en de kerk van Eizingen lagen exact op de as waar de spoorlijn zou komen waardoor vrijwel het hele dorp, dat toen slechts een 130-tal protesterende bewoners telde, plaats moest maken voor de metershoge spoorwegberm.

Buizingen telde medio 19e eeuw ongeveer 460 inwoners. Daarna evolueerde het oorspronkelijk landelijke dorp, door de toestroom van Eizingenaars en de groeiende industrialisering van de Zennevallei, naar een industriegemeente met een bevolkingsaantal van 2164 in 1923. Rond het begin van de 21e eeuw telde Buizingen ongeveer 5300 inwoners en ontwikkelde de plaats zich verder tot een forensengemeente van Brussel.

Treinongeval[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Treinongeval bij Buizingen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de wisselstraat op de spoorlijn Brussel-Halle bij Buizingen gebeurde op 15 februari 2010 een zwaar treinongeval, waarbij de stoptrein van Leuven naar 's-Gravenbrakel de intercity van Quiévrain naar Luik in de flank ramde. Er kwamen 19 personen om het leven onder wie een zwangere vrouw en haar ongeboren kind. Nog eens 11 raakten zwaargewond en verkeerden in levensgevaar.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Buizingen ligt in een verstedelijkt gebied. De hoogte bedraagt 24-110 meter. Buizingen ligt aan de Zenne en aan het Kanaal Brussel-Charleroi. Een autosnelweg en een spoorlijn zijn eveneens elementen van de infrastructuur. Middenin Buizingen vindt men het Kluisbos. Daarnaast is ook het Krabbos van belang.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Wapenschild[bewerken | brontekst bewerken]

In zilver drie leeuwenkoppen, afgerukt van de keel, getongd en gekroond van lazuur. De gemeente Buizingen nam op 20 oktober 1932 het wapen aan van de familie van Varick, die eigenaars waren van Buizingen, Eizingen en Huizingen tussen 1623 en 1784.

De van Varicks waren oorspronkelijk afkomstig uit Gelderland (Nederland), waar zij heer waren van Varik. Dit wapen zou daar al sinds 1357 bekend zijn. De gemeente Varik heeft hun wapen eveneens overgenomen.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Buizingse feesten: Elk jaar organiseren de Buizingse culturele vereniging in samenwerking met de Verenigde Handelaars een groot dorpsfeest; de Buizingse feesten. Het streefdoel is om een Buizings feestweekend samen te stellen met evenementen voor alle Buizingenaren (en andere Groot-Hallenaren) waar elk jaar weer naar wordt uitgekeken.

Bekende Buizingenaars[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Huizingen, Dworp, Essenbeek

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Buizingen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.