Bumperkleven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bumperkleven bij een vrachtwagen.

Bumperkleven is het in het verkeer gedurende langere tijd op een dermate korte volgafstand van een voorganger rijden of varen dat in het geval van een noodstop van de voorganger op tijd stoppen niet meer mogelijk is. Het grootste deel van kop-staartbotsingen in het wegverkeer is een direct gevolg van te weinig afstand bewaren. Bumperkleven staat ook hoog in de top 10 van ergernissen van weggebruikers die het KLPD jaarlijks opstelt. Met opzet bumperkleven kan als verkeersagressie gezien worden.

Oorzaken[bewerken]

 • Stress; sommige verkeersdeelnemers kunnen niet omgaan met stressvolle verkeerssituaties zoals drukte op de weg/files. Ook haast/tijdgebrek kan tot stress in het verkeer leiden.
 • Intolerantie; het rijgedrag van andere verkeersdeelnemers niet kunnen accepteren.
 • Snelheidsovertreding; wanneer de maximumsnelheid overtreden wordt lijken andere verkeersdeelnemers langzamer te rijden/varen.
 • Verstoorde agressieregulatie; personen met bepaalde aandoeningen kunnen sneller agressief worden, voorbeelden zijn persoonlijkheidsstoornissen en verslaving.
 • Impulsiviteit; de ene persoon heeft een "korter lontje" dan de ander. Spanningsbehoefte kan hier ook een rol bij spelen.
 • Afleiding; niet op het verkeer letten en/of met andere 'zaken' bezig zijn, kan leiden tot bumperkleven.

Wetgeving naar land[bewerken]

Nederland[bewerken]

In de Nederlandse wet is sinds 2008 bepaald dat iedere bestuurder in staat moet zijn om zijn voertuig tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is.

Wanneer de politie bumperkleven constateert kunnen de volgende sancties worden opgelegd (tarieven 2015):[1]

 • Bij geen afstand houden bij snelheden tot 80 km/h bedraagt de boete € 280,-.
 • Snelheid > 80 t/m 100 km/u onderlinge afstand > 3 meter € 430,-
 • Snelheid > 80 t/m 100 km/u onderlinge afstand < 3 meter € 600,-
 • Snelheid 100 km/u t/m 120 km/u onderlinge afstand > 3 meter € 600,-
 • Snelheid 100 km/u t/m 120 km/u onderlinge afstand < 3 meter € 700,-
 • Bij hogere snelheden gaat het proces-verbaal naar de officier van justitie. Zulke plakkers krijgen een dagvaarding, waarbij een rechter afhankelijk van de omstandigheden tot bestraffing overgaat. Er kunnen forse boetes worden opgelegd en een ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal 8 maanden is mogelijk.

Overtreding[bewerken]

Verschillende verkeersveiligheidsinstanties en de Nederlandse overheid bevelen een minimum volgtijd van 2 seconden aan (tweesecondenregel). De automobilist heeft dan, na een seconde reactietijd, nog kans om te reageren door te remmen. De praktijk wijst uit dat gedurende capaciteitscondities van een autosnelweg meer dan 2400 voertuigen per uur een rijstrook benutten. Dit betekent gemiddeld een volgtijd van 1,5 seconde (bij 90 km/h een volgafstand van ongeveer 32 meter voor een gemiddelde personenauto). Dergelijke volgtijden en afstanden worden niet bestraft. De politie treedt pas op tegen automobilisten die gedurende een langere tijd (halve minuut) een volgtijd van minder dan een halve seconde handhaven.

Trivia[bewerken]

Noten[bewerken]