Naar inhoud springen

Bundesstraße 258

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bundesstraße 258
Bundesstraße 258
Bundesstraße 258
Bundesstraße 258
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Deelstaat Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts
Lengte 166 km
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Duitsland
Traject
Rondweg rond plaats Rondweg om Mayen 262
Rondweg rond plaats Rondweg om Kürrenberg
Begin stad Hirten 410
Begin stad Döttingen 412
Nürburgring 257
Begin stad Barweiler
Begin stad Blankenheim 51
Begin stad Schleiden 265
Kruising naar Kalterherberg 399
Begin stad Monschau 399
Begin stad Konzen
Grens met ander EU-land Grens met België
Grens met ander EU-land Grens met België
Kruising Fringshaus naar Simmerath 399
Begin stad Roetgen
Kruising Relais Königsberg naar Walheim L233
Begin stad Aken-Oberforstbach
Afrit autosnelweg 2 Aachen-Lichtenbusch 44


De Bundesstraße 258 (kort: B258) is een bundesstraße in de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen.

De weg begint op de rondweg van Mayen en eindigt aan Bundesautobahn 44 bij de afrit Aachen-Lichtenbusch.

Routebeschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Rijnland-Palts

De B258 begint op de rondweg van Mayen op de afrit Mayen-Süd op een afrit van de B262 en loopt westwaarts door de Eifel. Rond Mayen ligt een driestrooks autoweg, maar de rest van de route is verder overwegend enkelbaans. Ten westen van Hirten buigt de B410 af. De weg loopt verder door Virneburg. De weg loopt door een aantal door en langs enkel kleine dorpjes waaronder Döttingen iets ten zuidwesten van Döttingen sluit de B412 aan. Dan passeert men Meuspath en Nürburg en de Nürburgring, de B258 loopt kort langs het circuit dat ook door de B258 gekruist wordt. Dan kruist de weg de B257. Westelijker buigt de weg wat naar het noordwesten af en loopt door Barweiler, waarna ten zuidwesten van het gehucht Dorsel de grens met Noordrijn-Westfalen volgt.

Noordrijn-Westfalen

De B258 loopt door het oosten van Blankenheim waar hij aansluit op de B51, waarna de B51/B258 de rondweg van Blankenheim vormen om bij het stadsdeel Blankenheimerdorf weer te splitsen. De B258 loopt nu in noordwestelijke richting door de Hoge Venen via Schleiden waar ze de B265 kruist. De weg loopt hier dicht langs de grens met België. De weg passeert het zeer toeristische Monschau waar de B399 aansluit. De weg loopt het dal van de rivier de Rur door Konzen, waarna zij enkele kilometers over Belgisch grondgebied loopt, maar houdt daar hetzelfde nummer. De weg loopt door Roetgen via de Rureifel naar het noorden, waar hij na het passeren van de wijken Schmithof en Oberforstbach van het stadsdeel Kornelimünster/Walheim in het oosten van Aken en loopt via Forst stadinwaartsnaar Aachen-Kaiserplatz.


De weg begon voorheen in Koblenz, maar het deel parallel aan de A48 tussen Koblenz en Mayen is afgewaardeerd naar een lokaal wegnummer. Het noordelijk deel is verlegd naar de aansluiting met de A44 bij de afrit Aachen-Lichtenbusch.


Bij Kerkrade (N300) wordt een aansluiting op een verlenging van de Duitse B258n voorzien, maar hierover is in Duitsland nog geen definitief besluit genomen.[1]

Himmelsleiter[bewerken | brontekst bewerken]

De -grotendeels kaarsrechte- weg klimt sterk tussen Walheim en Fringshaus, en wel van 270 tot 570 meter. Van enkele honderden meters voor Relais Königsberg (305 meter) tot Roetgen (410 meter) wordt de Große Himmelsleiter, van Roetgen tot Fringshaus (570 meter) wordt de Kleine Himmelsleiter genoemd. Himmelsleiter betekent: Jacobsladder en geeft aan dat het om een aanzienlijk hoogteverschil gaat, hoewel het zich voordoet als een vals plat.