Bungalow (Man)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bungalow Station)
Bungalow ligt in het oosten van het eiland Man.
Bungalow gezien vanaf de voetgangersbrug

Bungalow is een markant punt op het Britse eiland Man. Het ligt in de A18 Mountain Road tussen Ramsey en Douglas in de parochie Lezayre. Hier ligt de splitsing met de Sulby Glen Road en de tramwegoversteek van de Snaefell Mountain Railway. Het gebied wordt gedomineerd door de 621 meter hoge berg Snaefell.

Bungalow Station[bewerken | brontekst bewerken]

De naam “Bungalow” stamt van het Bungalow Hotel dat hier gebouwd werd door de Isle of Man Tramway and Electric Power Co. als onderdeel van de Snaefell Mountain Railway. In 1900 werd het aan de Isle of Man Breweries Ltd. verhuurd voor 35 Pond per jaar. Het hotel werd in 1958 gesloopt en vervangen door een kleine betonnen shelter, die in 2002 op zijn beurt ook gesloopt werd. Toen werd het Bungalow Station gebouwd. Tegenwoordig maakt het nog steeds deel uit van de tramlijn van Laxey naar de top van de Snaefell, maar als de races van de TT en de Manx Grand Prix worden gehouden steekt de tram de weg niet meer over. Passagiers kunnen via een voetgangersbrug oversteken. Voor het publiek van de Isle of Man TT is Bungalow niet alleen via de tram te bereiken. Ook tijdens de races kan men via binnenwegen naar andere circuitdelen rijden, zoals Sulby en Ginger Hall.

Murray's Museum en Joey Dunlop Memorial[bewerken | brontekst bewerken]

Memorial voor Joey Dunlop
Publiek wachtend op de coureurs bij Bungalow, met de tramwegoversteek, de voetgangersbrug op de achtergrond en rechts Bungalow Station

In gebouwen die vroeger aan het ministerie van defensie toebehoorden zat van 1969 tot 2006 Murray’s Motorcycle Museum. Voor de deur van het museum staat een bronzen monument voor Joey Dunlop. Het museum werd in 1969 geopend door Charlie Murray en zijn zoon Peter. Peter sloot het in 2006 en verhuisde een deel van de collectie naar de omgeving van de bekende Fairy Bridge bij de plaats Santon. Het monument van Joey Dunlop is identiek aan dat welk in zijn geboorte- en woonplaats Ballymoney in Noord-Ierland staat.

Isle of Man TT en Manx Grand Prix[bewerken | brontekst bewerken]

De A18 en daardoor ook Bungalow maakt deel uit van de Snaefell Mountain Course, het circuit waar de Isle of Man TT en de Manx Grand Prix worden verreden. Bungalow is ook een tijdwaarnemingspunt, een van de vele langs het 60 kilometer lange circuit. Bungalow maakte al deel uit van de Highroads Course en de Four Inch Course die gebruikt werden voor de Gordon Bennett Trial en de RAC Tourist Trophy van 1904 tot 1922.

Circuitverloop[bewerken | brontekst bewerken]

De coureurs verlaten de Bungalow Bends met hoge snelheid, maar om Bungalow zelf aan te snijden moeten ze snelheid terugnemen. Bungalow bestaat uit een linker bocht, gevolgd door de oversteek van de tramrails en daarna een rechter bocht. De snelheid in de tweede bocht is bepalend voor het circuitdeel dat volgt en daarom moeten ze in de eerste bocht wat inleveren om zich goed te positioneren voor de uitgaande bocht. In het verleden waren de gladde tramrails een probleem, maar ook het feit dat slechts een klein deel van die rails in het midden voorzien was van een houten afdichting. Men moest dus precies over die meters van de weg rijden en bovendien oppassen voor wegglijdende wielen op de rails. Daarom moest de motorfiets bij de oversteek verticaal staan. Tegenwoordig liggen de rails wat verzonken en is alles geasfalteerd, waardoor het probleem veel kleiner is geworden. Graham Walker moest zich in de jaren dertig nog concentreren op de tramweg en hij kon zeker niet sneller dan 100 km/h rijden. Mike Hailwood had het in de jaren zestig al over "tamelijk snel in de derde versnelling" en dat was zeker veel sneller dan 100 km/h. Hij concentreerde zich helemaal niet op de tramrails maar op het juist uitkomen voor de rechter bocht. Zijspanrijders hebben, volgens meervoudig winnaar Dave Molyneux, geen enkel probleem bij de Bungalow, solorijders vergissen zich weleens in de snelheid van bocht 1.

31e mijlpaal[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het ingaan van de bocht naar rechts rijden de coureurs onder de voetgangersbrug door en kort daarna passeren ze de 31e mijlpaal van de Snaefell Mountain Course.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de natte Junior TT van 1923 vielen Geoff Davison en Howard R. Davies allebei stil bij de Bungalow. Ze besloten met de Snaefell Mountain Railway naar Laxey af te dalen. Daar namen ze een rijtuig en zo arriveerden ze in motorkleding met hun helmen in de hand in Douglas.
  • De zijspancombinatie van George O'Dell viel stil toen een olieleiding door de hete uitlaat was doorgebrand. Met een zakmes van een toeschouwer repareerde hij de leiding, maar hij had ook nog motorolie nodig. Met behulp van een plastic zak tapte hij olie van de motorfiets van een toeschouwer af en daardoor finishte hij de race.
  • Joey Dunlop was zo mogelijk nog vindingrijker. Hij kwam met zijn 250 cc Honda zonder benzine te staan tijdens de trainingen in 2000. Met een beker die hij in de berm vond tapte hij benzine af van de motorfiets van een travelling marshal. Maar Joey's Honda had mengsmering nodig en dus ook nog olie om bij de benzine te doen. Met een schroevendraaier maakte hij de aftapplug van zijn voorvork los en de voorvorkolie deed hij bij de benzine. Daarmee kon hij naar de TT Grandstand en zijn pit rijden.