Bungalowpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Park in Hellevoetsluis

Een bungalowpark (ook vakantiepark) is een park met vakantiehuizen die verhuurd worden aan vakantiegangers en toeristen.

Bewoning[bewerken | brontekst bewerken]

De vakantiebungalows zijn niet bestemd voor permanente bewoning, maar worden in principe alleen tijdelijk verhuurd, doorgaans per week, midweek of weekend. Bungalowparken zijn meestal van de lente tot in de herfst geopend, maar zijn er steeds meer het gehele jaar door geopend.

Ligging en voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Een bungalowpark ligt vaak bij (of in) een recreatiegebied, natuurgebied of toeristisch attractieve omgeving. Toch kent een bungalowpark zelf vaak ook de nodige voorzieningen. Vaak is er een zwembad, filmzaal, speeltuin en horecagelegenheid daarnaast zijn er meestal sportfaciliteiten als bowlingbanen en activiteitenprogramma's. Naast zeer luxe parken met alle voorzieningen in en om de bungalows zijn er ook zeer eenvoudige en rustige bungalowparken. Een eigenaar van een bungalowpark kan door het aanbod van voorzieningen op een bepaalde doelgroep van bezoekers richten.

Capaciteit en kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds eind twintigste eeuw is het aantal bungalowparken sterk toegenomen en is er in bepaalde regio's een overcapaciteit.[1] Vanuit natuurbeschermingsorganisaties, investeerders en de overheid wordt daarom de vraag gesteld of meer terughoudendheid gewenst is. Deze roep tot voorzichtigheid wordt nog eens versterkt door de vrees dat er schade aan natuurgebieden optreedt. In bijvoorbeeld Friesland en Drenthe is er verzet tegen bungalowparken die in of te dicht bij natuurgebieden liggen.[2][3]

Bungalowparken in Nederland en België[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland en België behoort een groot deel van de parken toe aan een beperkt aantal bedrijven: