Burcht te Malsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Burcht te Malsen
Locatie Geldermalsen
Algemeen
Kasteeltype mottekasteel (?)
Bouwmateriaal tufsteen
Eigenaar geslacht Van Malsen
Huidige functie woonwijk, kerk
Gebouwd in circa 1070
Gesloopt in circa 1134

De burcht te Malsen was een ronde of ovalen burcht in de Nederlandse plaats Geldermalsen, provincie Gelderland. De burcht lag op de plek van de huidige Hervormde kerk en het terrein tussen de Kerkstraat en Herman Kuijkstraat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De burcht zou rond 1070 zijn gesticht door Herman van Malsen. Rond 1134 is de burcht gesloopt door de graaf van Holland, die in oorlog was met de heren Van Malsen.

In de 13e eeuw is de gracht grotendeels opgevuld geraakt. Er ontstond een nederzetting op het voormalige kasteelterrein en op het noordelijke deel werd in de 12e eeuw de tufstenen voorganger van de huidige kerk gebouwd. Tevens is het gebied nog in de middeleeuwen met een ophooglaag geëgaliseerd. Ruim 500 meter ten westen van de voormalige burcht verrees een nieuw kasteel met de naam Ravesteyn.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De burcht lag langs de rivier de Linge. Het terrein had naar schatting een afmeting van 85 bij 97 meter en bestond uit een ronde of ovalen tufstenen walmuur met een diameter van zo’n 114 meter. De muur was maximaal 2,9 meter breed en omsloot een kunstmatig verhoogd terrein waarop waarschijnlijk de residentiële gebouwen stonden. Rondom de walmuur lag een drie meter diepe gracht van 20 tot 25 meter breed. Het kasteel kan als een mottekasteel worden getypeerd.

De voormalige burchtheuvel is nog steeds zichtbaar als een verhoogd terrein in het straatbeeld.

Archeologisch onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

In 1989 werd een tufstenen muur aangetroffen in de bouwput van een supermarkt aan de Kerkstraat. In 2007 vond archeologisch onderzoek plaats waarbij onder andere sporen van de tufstenen muur en de gracht werden ontdekt.