Bureau Nationale Veiligheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Het Bureau Nationale Veiligheid (BNV) was een Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdienst die in 1945 werd opgericht. Vanaf 1947 werden de activiteiten voortgezet door de Centrale Veiligheidsdienst, vanaf 1949 door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).

Het BNV werd op 29 mei 1945 opgericht. Commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten Henri Koot werd gevraagd het bureau te leiden. Toen deze het aanbod afwees, werd Louis Einthoven directeur.

De organisatie was in eerste instantie bedoeld om de restanten van Duitse veiligheids- en inlichtingendiensten op te rollen en viel onder het Militair Gezag. Het BNV hield ook Indonesische activisten in de gaten en onderzocht de activiteiten van Reinder Zwolsman en andere collaborateurs.

Wim Sanders (1986)

De belangrijkste tak van het BNV was de Opsporingsdienst onder Wim Sanders, die zich bezighield met het opsporen van collaborateurs en oorlogsmisdadigers. Tussen Sanders en Einthoven ontstond een conflict dat ten slotte zou leiden tot de arrestatie van Sanders op 2 september 1946. In januari van dat jaar had de regering besloten het BNV op te heffen. Toen in maart 1946 het Militair Gezag werd opgeheven kwam het bureau onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Per 31 december 1946 werd het BNV opgeheven. De activiteiten werden voortgezet door de Centrale Veiligheidsdienst (CVD), voorloper van de Nederlandse Binnenlandse Veiligheidsdienst.

Bekende oud-medewerkers[bewerken]