Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties (Engels: Office for the Coordination of Humanitarian Affairs, UNOCHA) is een organisatie van de Verenigde Naties. Gewoonlijk wordt voor de organisatie de afkorting OCHA gebruikt

In december 1991 werd Resolutie 46/182 aangenomen door de Algemene Vergadering.[1] Deze resolutie was bedoeld om de VN te versterken in antwoord op ingewikkelde noodsituaties en natuurrampen en leidde tot de oprichting van het Departement voor Humanitaire Zaken (Engels: Departement of Humanitarian Affairs, DHA). Dit departement verving het Bureau van de Coördinator van Hulpverlening bij Rampen van de VN (Engels: Office of the United Nations Disaster Relief Coordinator), wat was opgericht in 1972.

Het bureau ontstond na een reorganisatie van het DHA in 1998 en was bedoeld om het steunpunt te zijn bij grote rampen. Zijn mandaat werd uitgebreid met de coördinatie van humanitaire acties, beleidsontwikkeling en pleiten voor menswaardigheid.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs.
Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Hoofdportaal:Documenten van de Verenigde Naties op Wikisource.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]