Burgemeester Bergerpark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Burgemeester Bergerpark
brug over de Rijnbeek
Type wandelpark, waterpark
Locatie Tichelarie, Venlo
Coördinaten 51° 22′ NB, 6° 11′ OL
Opening circa 1970

Het Burgemeester Bergerpark is een park waar een restant van de Fossa Eugeniana doorheen stroomt, met landelijke uitstraling in de oorspronkelijk als bantuin bekendstaande noordzijde van de Nederlandse plaats Venlo. Het Venlose deel van de Fossa wordt ook wel Rijnbeek, of in het Venloos `t Rienke genoemd.

Over de naamgever[bewerken | brontekst bewerken]

Het park is vernoemd naar Bernard Berger, burgemeester van Venlo van 1921 tot 1940 en van 1945 tot 1952. Onder zijn leiding werden in Venlo veel monumentale bouwwerken gerestaureerd, wat overigens door de Tweede Wereldoorlog weer werd tenietgedaan. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor het omvormen van de vrijwillige brandweer van de stad tot een beroepskorps, het bouwen van nieuwe scholen, kerken en een nieuw politiebureau (het huidige gemeentelijke monument De Loohof). Ook de infrastructuur werd onder zijn leiding grondig uitgebreid.

Het park[bewerken | brontekst bewerken]

park in zuidelijke richting

Het park ligt in een landelijk ogende wijk het Vinckenbosje, met op steenworp afstand het hoofdkantoor van de politieregio Limburg-Noord. Daarnaast stroomt door dit park de Rijnbeek, in de volksmond 't Rienke genoemd. Daarom staat het ook bekend als Waterpark. In het park komen voor een stad opmerkelijke vogelsoorten voor, zoals de IJsvogel, de Bosrietzanger, de Dodaars en de Bosuil.

Gelderse Postwagen aan de Schaapsdijk

Aan de zuidgrens van het park ligt een vestiging van de scholengemeenschap Gilde Opleidingen. De noordgrens wordt gevormd door de weg Schaapsdijk, met daarachter weer het Schaapsdijkpark. Aan deze Schaapsdijk ligt op een hoek weer het monumentale pand de Gelderse Postwagen. Aan de westzijde wordt het park begrensd door enkele landelijke villa's, terwijl aan de oostzijde enkele flatgebouwen staan.

Zie de categorie Bergerpark van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.