Burgemeester Vening Meineszlaan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Frieda Belinfantebrug en het viaduct van de Ringspoorbaan. De Burg. Vening Meineszlaan loopt links van de brug.
De Kandelaar, gezien vanaf de Burg. Fockstraat.
De voorheen Catharinakerk, gezien vanaf de Burg. Eliasstraat. Op deze foto uit 2007 is nog een bushalte te zien.

De Burgemeester Vening Meineszlaan ligt in de wijk ("tuinstad") Slotermeer in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. De straat is na de Frieda Belinfantebrug een voortzetting van de Wiltzanghlaan en begint bij de dijk en het viaduct van de Ringspoorbaan en loopt door tot de Slotermeerlaan. Het is een van de drie oost-westassen van Slotermeer en wordt gekruist door de Burgemeester Fockstraat en de Burgemeester Eliasstraat.

De laan vormt de noordgrens van het Van Eesteren Museum van de Westelijke Tuinsteden. Een deel van de laan grenst ook aan het Meerwaldtplantsoen, waar tal van bijzondere en monumentale bomen staan, en het rond 1986 gebouwde woningcomplex Meerwaldt.

De statige laan met vleugelnootbomen aan weerskanten kreeg haar naam in 1952 en werd vernoemd naar Sjoerd Anne Vening Meinesz (1833-1909), burgemeester van Amsterdam van 1891 tot 1901.

Door haar ligging en door het parkeerbeleid in Slotermeer en in de aangrenzende wijken is de laan na 2000 zeer gevoelig geworden voor parkeeroverlast. De instelling van een blauwe zone in het oostelijke deel heeft deze problematiek in 2006 verplaatst naar het middendeel van deze laan, hetgeen volgens de bewoners daar de leefbaarheid, het aanzien en de bereikbaarheid ernstige schade toebrengt.

Er rijdt geen buslijn meer door de straat. Tot 14 december 2014 reed buslijn 64 door de straat terwijl buslijn 21 van 1959 tot 2006 door de straat reed. Het middelste gedeelte van de straat tussen de Burgemeester Fockstraat en Burgemeester Eliasstraat is sinds de herinrichting van de straat, waarbij verkeersdrempels verschenen, niet meer geschikt voor het busverkeer. Het laatste gedeelte van de straat tussen de Burgemeester Eliasstraat en de Slotermeerlaan is altijd een woonstraat geweest.

Markante punten[bewerken]

  • Kerkgebouw De Kandelaar van het Leger des Heils, bij de hoek met de Burgemeester Fockstraat. In 2007 werd hier een flinke renovatie uitgevoerd, waarna het gereed was voor een uitbreiding van haar functies voor de buurt.
  • De voormalige Sint-Catharinakerk, op de hoek met de Burgemeester Eliasstraat. Oorspronkelijk was dit een rooms-katholieke kerk en onderdeel van een groot complex met klooster en schoolgebouwen. Sinds 1993 wordt de kerk, onder de naam Mor Sharbil, gebruikt door de Syrisch-orthodoxe gemeenschap. Het kerkgebouw is een markant oriëntatiepunt op de hoek met de Vening Meineszlaan.
  • De Sint-Henricus Basisschool, aan de laan omzoomd door kastanjebomen. Voor de speelplaats van deze school werd voor het eerst in Europa het concept van Zoneparcs toegepast. Op zo'n zoneparc wordt gebruikgemaakt van drie zones; een gele zone (rust), een blauwe zone (multi-activiteiten) en een rode zone (sport).
  • Aan weerszijden van de laan staan overwegend eengezinswoningen. De meeste daarvan zijn gebouwd in de jaren vijftig van de 20e eeuw en zijn typerend voor de architectuur en stedenbouwkunde van die periode. Een kleine rij winkels heeft een woningopbouw van twee etages. In het meest westelijke deel staan enkele rijen duplex-woningen en een reeks portiek-etagewoningen. In het kader van de stedelijke vernieuwing richt de aandacht zich onder andere sterk op deze duplex- en portiek-etagewoningen.
  • Aan het westelijk einde van de laan staat een modern gebouw van woningcorporatie Rochdale.

Externe links[bewerken]