Burgemeester van Londen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sadiq Khan, de huidige burgemeester van Londen
City Hall, het kantoor van de burgemeester

De burgemeester van Londen (Engels: Mayor of London) is de burgemeester van Groot-Londen, inclusief de City of London. Zijn werkzaamheden worden gecontroleerd door de London Assembly. Tezamen vormen zij de Greater London Authority.

The City - of Square Mile zoals de The City of London wordt genoemd heeft ook een eigen burgemeester. Deze Lord Mayor of London bestuurt slechts de City of London in het hart van de stad.

Bevoegdheden[bewerken | brontekst bewerken]

De macht van de burgemeester van Londen en zijn Greater London Authority is beperkt in vergelijking met die van de boroughs. Veel bevoegdheden zoals onderwijs, sociale diensten, recreatie en afvalophaling behoren enkel toe aan de boroughs. Enkele bevoegdheden zoals ruimtelijke planning en huisvesting worden gedeeld door de burgemeester en de boroughs. Voor passagierstransport (via Transport for London), politie en brandweer is echter enkel de burgemeester bevoegd, niet de boroughs.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2000 kiezen Londenaren van de Londense agglomeratie (met uitzondering van de City of London) een burgemeester voor een termijn van vier jaar. Na de verkiezingen in 2000 werd Ken Livingstone de eerste burgemeester van Londen. Livingstone is een politicus voor de Labour Party; hij deed in 2000 na onenigheid met de partij echter als onafhankelijke politicus mee aan de verkiezingen. In 2004 werd Livingstone opnieuw gekozen als burgemeester van Londen; deze keer was hij wel de officiële kandidaat voor de Labour Party. In 2008 werd Boris Johnson van de Conservative Party verkozen tot nieuwe burgemeester. Hij werd in 2012 herverkozen. Bij de verkiezingen van 2016 werd Sadiq Khan van de Labour Party verkozen tot burgemeester van Londen, die in 2021 werd herkozen.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

De burgemeester van Londen zetelt in City Hall, een nieuw gebouw aan de Theems vlak bij de Tower Bridge.

Lijst van burgemeesters[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Periode Partij
Ken Livingstone 2000-2008 Labour
Boris Johnson 2008-2016 Conservative
Sadiq Khan 2016-heden Labour

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]