Burgemeester van Rijnsingel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben. Vanaf 23 november 2023 kunnen de niet-geverifieerde artikelen via nuweg of TBP verwijderd worden.
Burgemeester van Rijnsingel
Klooster Op Stalberg, met voorgevel aan de Burgemeester van Rijnsingel
Geografische informatie
Locatie       Venlo
Begin Koninginnesingel
Eind Goltziusstraat/Krefeldseweg/Belletablestraat
Lengte 600m
Algemene informatie
Aangelegd in circa 1880-1885
Genoemd naar Hermanus Bernardus Jacobus van Rijn
Naam sinds circa 1945-1950
Bestrating asfalt
Bebouwing 19e-eeuws/20e-eeuws, villa´s/herenhuizen
Opvallende gebouwen Halverwege rijstrook middenberm naar de tunnel onder het Koninginneplein

De Burgemeester van Rijnsingel is een doorgaande weg aan de rand van de binnenstad van de Nederlandse plaats Venlo.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De straat loopt van het Koninginneplein in noordelijke richting naar de kruising met de Goltziusstraat/Belletablestraat en loopt over in de Krefeldseweg (N271).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oostsingel[bewerken | brontekst bewerken]

Na de slechting van de vestingwerken van Venlo werd een plan opgemaakt om de binnenstad van Venlo beter te ontsluiten. Dit plan werd opgesteld door de stedenbouwkundige Frits van Gendt. Zowel de noordzijde van de binnenstad als de oostzijde werden in zijn plannen grondig aangepast. Aan de oostzijde stiet hij echter op een probleem: de spoorlijn Büderich - Venlo, met aan het einde Station Venlo Oostsingel, werd in dezelfde periode aangelegd door de Cöln-Mindener Eisenbahngesellschaft. Tussen deze singel en de oude binnenstad lagen bovendien nog restanten van de Enveloppe Van der Duyn die in de jaren daarna werden opgeruimd. Van Gendt wist aan beide zijden van het spooremplacement, parallel aan elkaar, een royale singel te ontwerpen: de Oostsingel, die aanvankelijk eenvoudigweg Parallelweg werd genoemd, en de Hamburgersingel.

Tot circa 1936 vertrok vandaaruit tevens een tweetal tramlijnen, de lijn Venlo-Helden in westelijke richting, en de lijn Venlo-Nijmegen over de oostelijke Maasoever in noordelijke richting. Beide tramlijnen zijn na de Tweede Wereldoorlog opgeruimd. Ook het spooremplacement is na de oorlog opgeruimd.

Tot in de oorlog bleef de weg Oostsingel heten.

Burgemeester van Rijnsingel[bewerken | brontekst bewerken]

Pand op hoek Burgemeester van Rijnsingel/Stalbergweg

Na de oorlog werd de straat als eerbetoon hernoemd naar Hermanus Bernardus Jacobus van Rijn, die van 1900 tot 1921 burgemeester van Venlo was. Ook was hij apotheker in deze stad, en heeft hij in die hoedanigheid veel betekend voor het welzijn van de Venlonaren. In 1888 schreef hij een boek Proeve eener geneeskundige plaatsbeschrijving van de gemeente Venlo , een boekje over De invloed der lucht op de gezondheid en welstand van den menschen en in 1971 werd een boek over hem geschreven door C. van den Berg getiteld H.B.J.van Rijn burgemeester van Venlo pionier der milieuhygiëne.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 2010 was de Burgemeester van Rijnsingel via het Koninginneplein direct aangesloten op de Koninginnesingel. Anno 2023 is dit nog steeds zo, met dien verschil dat één rijstrook, ter hoogte van de Stalbergweg, is verlaagd en onder het plein door loopt. Deze tunnel onder het Koninginneplein komt halverwege de Koninginnesingel weer op maaiveldhoogte.

Sinds de Tweede Wereldoorlog ligt ook aan westzijde het Julianapark, boven op de resten van de voormalige spoorlijn naar Büderich, met daarin het Museum Van Bommel Van Dam en het Limburgs Museum. Ook is het station Venlo in 1958 verplaatst van de oostelijker gelegen Kaldenkerkerweg naar de huidige locatie. Dit station is ontworpen door Koen van der Gaast, naar het voorbeeld van station Eindhoven.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de weg liggen vier rijksmonumenten en twee gemeentelijke monumenten.

Rijksmonumenten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Burgemeester van Rijnsingel 1
  • Burgemeester van Rijnsingel 1a
  • Burgemeester van Rijnsingel 17/17a[1]
  • Burgemeester van Rijnsingel 18

Ook bevindt Klooster Op Stalberg zich met de voorgevel aan de Burgemeester van Rijnsingel, maar het heeft als adres Stalbergweg 1.

Gemeentelijke monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

  • Burgemeester van Rijnsingel 13/14/15
  • Burgemeester van Rijnsingel 20 (hoek Stalbergweg)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]