Burgers' Bush

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Burgers' Bush
Waterval en bruggetje in Burgers' Bush
Geopend 1988
Oppervlakte 1,5 ha
Thema Planten en dieren uit verschillende tropen
Constructie Overdekt, Kas
Klimaat Tropisch
Meer over Koninklijke Burgers' Zoo
Burgers' Safari (1968)
Burgers' Bush ecodisplay (1986)
Burgers' Mangrove ecodisplay (1992)
Burgers' Desert ecodisplay (1994)
Burgers' Ocean ecodisplay (2000)
Burgers' Rimba (2008)

Burgers' Bush is een overdekte ruimte van anderhalve hectare in Burgers' Zoo (de dierentuin van Arnhem), waar een tropisch regenwoud is gecreëerd waarin mens en dier vrij kunnen rondlopen. Met deze ruimte, die in 1988 geopend werd, krijgen mensen een indruk van hoe een regenwoud eruitziet. Veel dieren in de biotoop hebben geen vaste verblijfplaats waardoor de bezoeker ze op allerlei plekken kan tegenkomen, zoals op de verscheidene onverharde paden.

Constructie[bewerken | brontekst bewerken]

De Bush is een open ruimte van 90 bij 150 meter. Het dak bestaat uit Texlon luchtkussens van drie bij zes meter gemonteerd aan een staalconstructie die door acht pylonen omhoog gehouden wordt. Deze constructie ontving in 1988 de Nationale Staalprijs.[1] De tuidraden waarmee de pylonen met de grondankers zijn verbonden, zijn gemaakt van lichtgewicht Twaron-spankabels. Dit is daarmee een van de oudste toepassingen van Twaron in bouwconstructies.

Tropisch oerwoud[bewerken | brontekst bewerken]

In het eco-display zijn allerlei dieren te zien, zoals vogels, vleermuizen, hertjes en reptielen. Kort voor sluitingstijd is vaak het meeste te zien als het rustiger wordt. Verder is er een groot aantal planten, waaronder planten die we kennen uit de vensterbank. Ook komen er soorten voor die we kennen als vrucht of als specerij. Tevens groeien er planten die alleen onder tropische omstandigheden kunnen groeien zoals Aristolochia arborea en Passiflora serratodigitata.

Jaarlijks worden de planten teruggesnoeid zodat ze het komende jaar weer ruimte hebben om te groeien. De 25.000 kilo snoeihout[2] wordt weer gebruikt om de bodem te verrijken. Een deel van de gesnoeide verse takken wordt ook aan de brillangoeren (Aziatische, bladetende apensoort in de Rimba) gevoerd. Deze apensoort is in veel dierenparken lastig te houden, vanwege hun zeer specifieke dieet. Voor andere parken is het met name in de winter vaak lastig om aan vers, liefst tropisch, blad te komen, maar Burgers heeft dat met de Bush het hele jaar door vers beschikbaar[3]. In een milieu van deze omvang, is het nodig dat het milieu min of meer in balans is, hiertoe zijn er reptielen en vogels die insecten eten. Er zijn angelloze bijen om de planten te bestuiven[4]. Omdat Burgers' Bush de primeur had met een dergelijk groot kunstmatig milieu, is er veel onderzoek gedaan naar het opzetten van een nieuw milieu.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Te zien in de Bush zijn:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Burgers Zoo (Bush) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.