Buro Happold

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Buro Happold is een Engelse ingenieursbedrijf, gespecialiseerd in het ontwerpen van alle onderdelen van de bebouwde omgeving, van gebouwen tot bruggen.

Buro Happold werd gestart in 1976 in Bath, in het zuidwesten van Engeland, door Edmund Happold, toen hij de positie van professor Architectuur en Bouwkunde aan de universiteit Bath aanvaardde en zijn baan als ingenieur bij Arup verliet.

Oorspronkelijk werkte Buro Happold bijna exclusief in het Midden-Oosten, maar nu onderneemt het werk op elk continent en heeft kantoren in zeven landen.

Edmund Happold werkte eerst bij Arup, waar hij aan het ontwerp van gebouwen als het Sydney Opera House en Centre Pompidou in Parijs werkte. Hij was een expert in lichte en rekbare constructies. Hierdoor onderneemt Buro Happold nog steeds veel werk in rekbare constructies, zoals de Millennium Dome in Londen. Edmund Happold, vaker Ted genoemd, stierf in 1996.

Het werk van Buro Happold[bewerken]

Sommige vroege projecten waren het ontwerpen van gigantische 'paraplu's' voor concerten van Pink Floyd, het vogelhuis in München en de "Multihalle" in Mannheim, de laatste twee met Frei Otto, die vaak met Buro Happold werkte.

Recente projecten in Groot-Brittannië zijn Emirates Stadium, het nieuwe stadion voor voetbalclub Arsenal, de renbaan in Ascot, de School van Afrikaanse en Oosterse studies, "The Downland Gridshell", het Savill-gebouw in "Windsor Great Park", het British Museum ("Queen Elizabeth II Great Court Roof"), het Lowry Museum, de Sacklerbrug in "Kew Gardens", "Sheffield Winter Gardens" en het Globe Theatre en de bouw van de Millennium Dome en ombouw tot The O2 beiden in Londen.

Grote internationale projecten in de laatste jaren zijn het Al Faisaliah Center in Riyad (een wolkenkrabber), het Denkmal für die ermordeten Juden Europas in Berlijn, Aviva Stadium in Dublin, de renovatie van het Résidence Palace in Brussel, het Louvre Abu Dhabi en meer.

Prijzen en Toekenningen[bewerken]

Twee Buro Happold projecten hebben de RIBA Stirling Prijs gewonnen (het "Media Center" van Lord's Cricket Ground in 1999 en het "Maga Science Center" in 2001). Het nieuwe "Evelina" kinderziekenhuis was in 2006 de publieke keuze voor de prijs.

In 1998 won Buro Happold ook de Aga Khan Prijs voor architectuur voor het Tuwaiq Paleis in Riyad.