Burzum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het gelijknamige album, zie Burzum (album).
Burzum
Burzum
Burzum
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1991-2018
Oorsprong Bergen, Noorwegen Vlag van Noorwegen
Genre(s) Black metal, Ambient
Label(s) Deathlike Silence Productions
Cymophane
Misanthropy Records
Bezetting
Huidige leden Varg Vikernes
Officiële website
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Burzum was een prominent en invloedrijk Noors blackmetalproject dat in 1991 werd opgericht door Varg Vikernes (onder zijn pseudoniem Count Grishnackh). Burzum speelde een sleutelrol in de ontwikkeling van de vroege black metal. Vikernes heeft in Noorwegen een straf uitgezeten voor moord op Euronymous en brandstichting. Na drie vergeefse gratieverzoeken werd hij op 13 maart 2009 vrijgelaten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 1988-1989 vormde Varg zijn eerste band Uruk-Hai, dit was de voorloper van Burzum. Ook rond 1988 speelde hij in de band Old Funeral waarin ook leden uit Immortal en Hades speelden (hoewel Varg, noch Abbath, noch Jørn tegelijk in de band zaten[1]). Varg verliet Old Funeral voor Satanel, een project dat hij samen met Abbath van Immortal begon, maar ook dit project leefde niet lang. In 1991, toen Satanel uit elkaar viel, begon Varg weer aan zijn eerdere project Uruk-Hai, dat hij nu omdoopte naar Burzum (hetgeen "duisternis" betekent in J.R.R. Tolkiens Zwarte Taal). Hij nam in zijn eentje enkele demo's op, die de interesse wekten van Øystein Aarseth "Euronymous", die net zijn label Deathlike Silence Productions begonnen was. Ook al deed Varg alle instrumenten, de zang en het schrijven van teksten zelf, toch lukte het hem om alle albums tot Filosofem in één jaar tijd op te nemen (hoewel sommige pas jaren later uitgegeven zouden worden[2]). Daarnaast speelde Varg nog basgitaar in Mayhem en schreef hij teksten voor Darkthrone (met name op het album Transilvanian Hunger).

Rond 1993 begon black metal berucht te worden, met name na de dood van Mayhem-bandlid 'Dead' en het in brand steken van een aantal kerken. In 1993 werd de leider van Mayhem, Euronymous, vermoord door Varg. Varg werd opgepakt en veroordeeld tot 21 jaar cel voor moord en het in brand steken van drie kerken. Later werd dit omgezet naar 18 jaar.

Varg mocht geen gitaar hebben in zijn cel en begon zich ook af te zetten tegen rock- en metalmuziek omdat deze 'non-Arisch' was[3]. Hierna ging Varg verder met keyboard-gebaseerde neo-klassieke en paganistische ambientmuziek, hetgeen leidde tot twee volledige ambientalbums. In 2000 berichtte Varg dat hij stopte met Burzum omdat hij het jammer vond dat mensen hem nog steeds zagen als satanist en zijn laatste twee ambientalbums nog altijd black metal noemden. Hij spendeerde de rest van zijn tijd met het schrijven van diverse artikelen en boeken. In een later interview claimde Varg echter dat als hij werd vrijgelaten hij eventueel nog één of twee albums zou maken, in de stijl van Filosofem. Inmiddels heeft hij inderdaad nog drie metalalbums uitgebracht, Belus, Fallen en Umskiptar.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Vargs ideeën zijn moeilijk onder één stroming te scharen. Aan de ene kant is Varg sterk anti-christelijk en eigenlijk fel tegen alle Abrahamitische religies (islam, jodendom en christendom), omdat deze Europa 'verzieken' en de oorspronkelijke paganistische cultuur vernietigd en verdreven zouden hebben. Varg is echter geen satanist maar een paganist (Ásatrú). Ook is hij erg nationalistisch en is hij tegen sterke vormen van kapitalisme, industrialisering en milieuvervuiling.

Aan de andere kant is meermaals gebleken dat hij een lijn trekt tussen de religie die iemand aanhangt en diens IQ. Ook heeft hij een zekere afkeer van zwarte mensen. Zeker dit laatste idee heeft de indruk gewekt dat Varg een nazi was, hetgeen alleen maar versterkt werd toen hij in 2003, na zijn ontsnapping, bijna geheel kaal in de rechtszaal verscheen (in 1993, tijdens de veroordeling voor de moord op Euronymous, had hij lang haar). Burzum is echter nooit een NSBM-band geweest; voor zover Vikernes ooit neo-nazistische ideeën had, heeft hij deze nooit uitgewerkt in zijn muziek. Ook zijn laatste twee ambientalbums gaan niet over dergelijke zaken maar over de Noorse mythologie. Verder distantieert hij zich tegenwoordig van nationaalsocialistische kringen.

Overigens zijn er veel controverses ontstaan rond Varg. Onder andere omdat Vargs albums vol met swastika's zaten (wat zeker niet voor alle albums geldt, maar op Dauði Baldrs en op Sôl Austan, Mâni Vestan zijn er inderdaad te vinden) en dat Varg Euronymous zou hebben vermoord omdat hij communist was. Euronymous stelde immers in een interview dat hij het communisme aanhing, omdat hij een hekel aan mensen had en het communisme de slechtste staatsvorm was. Deze 'politieke' uitspraak had dus voornamelijk tot doel zijn kwaadaardige imago te versterken.

Bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

Sessieleden[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Officiële releases[bewerken | brontekst bewerken]

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

1995 - Burzum / Aske

  • Samenvoeging van het album 'Burzum' en de ep 'Aske'. Hierbij ontbreekt de Burzum versie van het nummer 'A Lost Forgotten Sad Spirit'.

1996 - Dunkelheit (VHS)

  • Uitgave van de video voor het nummer Burzum (Dunkelheit is Duits voor Duisternis)

1998 - 1992-1997

  • Samenvoeging van de eerste vijf albums en de ep 'Aske' op vinyl. Gelimiteerd tot 1000 exemplaren. Bevat ook een poster.

2005 - Draugen - Rarities

  • Compilatiealbum, bestaande uit de Aske ep (3 nummers), Demo I (3 nummers), het nummer Outro, de Svarte Dauen bootleg (3 nummers) en 3 nummers van Burzum albums.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]