Bushido (rapper)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bushido
Bushido (2010)
Algemene informatie
Volledige naam Anis Mohamed Youssef Ferchichi
Bijnaam Sonny Black
Geboren 28 september 1978
Geboorteplaats Bonn
Land Duitsland
Werk
Jaren actief 1998-heden
Genre(s) Hiphop, Gangsta Rap
Label(s) ersguterjunge (Universal)
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Bushido (geboren als Anis Mohamed Youssef Ferchichi; (Bonn, 28 september 1978) is een Duitse rapper wiens stijl sterk is beïnvloed door Gangsta rap. Hij gebruikt ook het pseudoniem Sonny Black.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De artiestennaam "Bushido“ (武士道; ぶしどう) is uit het Japans genomen en betekent "De weg van de krijger" (Weg des Kriegers) (kijk Bushidō). Bushido is door zijn Duitse moeder alleen opgevoed. Daar zijn ouders vroeg gescheiden zijn, heeft hij geen contact meer met zijn vader uit Tunis. Hij is in Berlin-Tempelhof opgegroeid en bezocht daar het Tempelhofer-Gymnasien tot de elfde klas, aangezien hij meer interesse had voor betaald werk.

Vanwege talloze wetsovertredingen o.a. tegen het Duitse "Betäubungsmittelgesetz" moest Bushido menigmaal te recht staan. Hij mocht kiezen: een door Duitsland betaalde opleiding tot schilder volgen of de jeugdgevangenis ingaan. Later heeft hij Rapper Fler ontmoet. Via de graffiti-cultuur is hij aan hip-hop gekomen.

1 september 2006 kwam zijn nieuwe soloalbum Von der Skyline zum Bordstein zurück, ook „VDSZBZ“ genoemd, uit. Al na twee weken heeft de single Gold gekregen en is ondertussen op platina.

Stijl[bewerken | brontekst bewerken]

Bushido's stijl is ontleend aan de Amerikaanse Gangsta Rap. Zijn muziek kenmerkt zich door provocerende en harde lyrics en duistere beats. Bushido verkreeg echter niet alleen bekendheid door zijn harde muziek, maar ook door de beef met Eko Fresh die in de winter van 2004/2005 zijn hoogtepunt bereikte. Hierin speelt Bushido een hoofdrol en maakt een diss-track tegen oud-collega Fler. Hij werkt sinds vorig jaar weer samen met Fler en heeft samen met hem een album uitgebracht. Vooral veel rechts-extremistische jongeren luisteren naar zijn muziek. Zelf zegt Bushido daarmee niets te maken te (willen) hebben.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Seksueel intimideren van een minderjarige[bewerken | brontekst bewerken]

In 2021 dook een 16 jaar oude video op, waarin te zien is dat Bushido een jong meisje verbaal intimideert en met haar het bed deelt, waarbij zij tegelijkertijd afwisselend door andere mannen gefilmd wordt en tevens geïntimideerd wordt. De video is door Bushido zelf in de publiciteit gebracht omdat een deel van de video al een dag voordien gelekt was. In deze video zelf gaf hij aan dat het meisje slechts vijftien jaar oud moet zijn geweest. Echter na publicatie beweert Bushido dat het meisje in de video meerderjarig moet zijn geweest, bovendien heeft hij zich bij haar verontschuldigd voor zijn gedraghttps://www.sueddeutsche.de/panorama/bushido-video-hotelzimmer-metoo-1.5336215?reduced=true.