Abri (wachthuisje)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bushokje)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Busstop-Lebbeke.JPG
Een abri nabij het Belgische Lebbeke
Bushalte met abri bankje en prullenbak.jpg
Bushalte met abri, bankje, prullenbak, reclame en stadskaart
GADO-abri in Bellingwolde 01.JPG
Abri van de voormalige Groninger Autobusdienst Onderneming, anno 2015 gebruikt Qbuzz de abri als halte
Gevandaliseerd bushokje, Julianadorp.jpg
Een abri waarvan ruiten door vandalen zijn ingegooid
Station Wezemaal 2020.jpg
Een Abri (schuilhuisje) van de Belgische spoorwegen in Station Wezemaal

Een abri of wachthuisje is een kleine, niet afgesloten wachtruimte die beschutting biedt tegen weer en wind. Abri's zijn vooral te vinden in het openbaar vervoer, zoals bij een bushalte, een tramhalte, op een busstation of spoorwegstation. Een abri bij een bus- of tramhalte wordt vaak een bushokje of een tramhokje genoemd.

Niet elke halte(zijde) heeft een abri. Bij een halte die voornamelijk door uitstappende passagiers wordt gebruikt is een abri niet erg zinvol.

Oorspronkelijk was de abri voorzien van deuren, in tegenstelling tot de 'schuilplaats', die open was.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het woord abri is ontleend aan het Frans en komt van het werkwoord abriter hetgeen beschutten betekent. In het Latijn betekende aprīcārī warm houden.

Abri's in het openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In de abri kan een zitmogelijkheid zijn aangebracht in de vorm van een of meer krukjes, een bankje of een zitrand. Ook is er vaak een (digitale) vertrekstaat met de bus- of treintijden, soms vergezeld van een lijnennetkaart. Kaartverkoop is er niet altijd te vinden, maar vindt soms plaats via kaartautomaten. Op diverse tramhaltes is dat het geval, maar ook bij een handjevol bushaltes in Almere staan verkoopautomaten. In de steden is op veel abri's de haltenaam duidelijk aangebracht. Buiten de steden, op het platteland, is dit veel minder het geval (de haltenaam staat slechts op de haltepaal). Waren abri's vroeger vooral van steen met relatief weinig glas, de latere ontwerpen bestaan voornamelijk uit staal en glas. Ze zijn mede daardoor vandalismegevoelig, al is een groeiend aantal voorzien van veiligheidsglas.

Er is meestal verlichting, er staat een afvalbak en er is een verlicht reclamebord gemonteerd. De reclame-inkomsten moeten de exploitatiekosten compenseren. De reclameborden hebben een standaardmaat (1185 × 1750 mm) en worden ook wel mupi's genoemd. In sommige gevallen is er een bewakingscamera. Regelmatige reiniging moet de kans op vernieling verkleinen. Prompte reparatie na beschadiging is onderdeel van de exploitatievergunning.

Een tramhokje staat vaak op een vluchtheuvel, een bushokje soms.

Andere toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Abri's worden ook op andere plekken gebruikt:

  • Sinds de strengere regelgeving omtrent roken zijn meerdere bedrijven en instanties een nieuwe toepassing van de abri gaan gebruiken, namelijk de rokersabri.
  • Ook in de prostitutie wordt of werd op bepaalde afwerkplaatsen soms gebruik gemaakt van een abri.[1]
  • Bij voetbalvelden worden abri's soms gebruikt als dug-out.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Public transport shelters van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.