Business Development

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Business Development (afgekort tot Biz Dev) is de discipline die groeimogelijkheden, zowel binnen als buiten de organisatie, wil ontwikkelen en implementeren. Zo probeert Biz Dev langetermijnwaarde te creëren: voor het bedrijf en de externe klanten.

Organisatieontwikkeling kan betrekking hebben op onder meer marketing, ontwikkeling van producten en diensten, leiderschapsontwikkeling, verbetering van efficiëntie, kwaliteit en flexibiliteit.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Door de opkomst van wetenschappelijke bedrijfsvoering, waarin bedrijven zo logisch, mechanisch mogelijk werden ingericht en de productiviteit enorme sprongen maakte, ontstond interesse in het denken over de inrichting van organisaties.

De Hawthorne-experimenten lieten zien dat aandacht geven aan medewerkers leidt tot betere productiviteit en zo ontstond het humanresourcesmanagement. In de jaren 80 besloot Toyota de medewerkers actief te betrekken om de organisatie volledig op efficiency te richten. Onder de slogan "waste is everywhere" werd er van medewerkers gevraagd om mee te denken en te handelen in een continu verbeterproces. Ook werd het werkproces niet meer in kleine handelingen opgeknipt, maar medewerkers voerden een proces van begin tot einde uit.

Nadien is het aantal modellen flink toegenomen, zoals business process reengineering, systeemdenken, lean manufacturing, kaizen, kernkwaliteit en marketingmodellen zoals de balanced scorecard en blue ocean strategy.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]