Business Process Model and Notation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbeeld van een BPMN modellering.

De Business Process Model and Notation (BPMN) is een standaard voor procesmodellering. Eerder stond het bekend als Business Process Modeling Notation. Het wordt onderhouden door de Object Management Group. De huidige versie BPMN 2.0 is gelanceerd in maart 2011.

Samenvatting[bewerken]

Business Proces Model and Notation (BPMN) is een standaard voor het modelleren van bedrijfsprocessen dat een grafische weergave geeft om bedrijfsprocessen weer te kunnen geven in een Business Proces Diagram (BPD), de gebruikte methodiek lijkt erg op de activiteitendiagrammen van Unified Modeling Language (UML)[1]. Het doel van BPMN is om bedrijfsprocesmanagement te verduidelijken, zowel voor technische als niet-technische gebruikers, door een notatie te gebruiken die intuitief aanvoelt voor niet-technische gebruikers, maar wel in staat stelt om complexe processemantiek weer te geven. De BPMN-specificatie is ook een brug tussen de grafische weergave en de onderliggende constructies van uitvoerende talen, zoals Business Process Execution Language (BPEL)[2].

Het primaire doel van BPMN is het verschaffen van een standaardnotatie die begrijpbaar is voor alle stakeholders. Hieronder vallen de bedrijfsanalisten die de processen creëren en verfijnen, de technische ontwikkelaars die deze processen implementeren en de proceseigenaars die de processen beheren. BPMN wordt dus gebruikt als een gemeenschappelijke taal die de communicatiekloof overbrugt die regelmatig voorkomt tussen het ontwerp en de implementatie van een bedrijfsproces.

Op het moment zijn er verschillende standaarden voor procesmodellering in gebruik[3]. De algemene aanname van BPMN als standaardtaal zal eenheid brengen in het uitdrukken van algemene bedrijfsprocesconcepten (bijvoorbeeld openbare en beschermde processen, choreografiën), alsmede hogere procesconcepten (zoals foutafhandeling en transactiecompensatie).

Zie ook[bewerken]

Verder lezen[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]

  1. Process Modeling Notations and Workflow Patterns, paper by Stephen A. White of IBM Corporation (2006)
  2. Business Process Modeling Notation, specification of BPMN v1.0 by Stephen A. White (3 May 2004), for Business Process Management Initiative (BPMI)
  3. Business Process Modeling FAQ Geraadpleegd op 2011-03-29

Externe link[bewerken]