Informatieanalist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Business analist)
Ga naar: navigatie, zoeken

Informatieanalist is een functie binnen de informatica en automatisering.

Werkzaamheden[bewerken]

Een informatieanalist analyseert de informatie van een bedrijfsproces. Deze mensen zijn nodig als er wijzigingen aan de (administratieve of IT-)systemen onderzocht moeten worden. Grotere wijzigingen worden vaak in de vorm van een project uitgevoerd. Hierbij kan gebruikgemaakt worden van systeemontwikkelmethoden. In de methode SDM maakt de informatieanalist bijvoorbeeld de definitiestudie. Vanuit deze studie wordt verder gegaan met het formuleren van Requirements, of informatiebehoeften en systeemvereisten, die de basis kunnen vormen voor een pakketselectie of een functioneel ontwerp voor de uitbreiding of nieuwbouw van software. Hierbij dient de analist rekening te houden met de organisatorische, economische, juridische en sociale consequenties van de omgeving. Het moet niet alleen technisch haalbaar zijn. De informatieanalist staat dus aan het begin van het veranderingstraject.

Daarnaast ontwerpt de informatieanalist soms ook de technische architectuur, de schets van de hardware die nodig zal zijn om het resultaat van het project ook echt te kunnen gebruiken. De analist doet dit op hoog abstractieniveau en stelt logische gegevensmodellen op. Bij dit alles houdt hij rekening met en adviseert hij de klant omtrent de mogelijkheden van zijn wensen. De mogelijkheden worden aangegeven, maar daarbij wordt ook het bijbehorende financiële plaatje gepresenteerd.

Verder begeleidt en adviseert de informatieanalist de organisatie (van de klant) bij de acceptatietesten, eventueel de dataconversie en het trainen van de gebruikers.

Afhankelijk van de plaats van de functie wordt ook kennis gevraagd van bepaalde bedrijfstakken/markten, talen, softwarepakketten, culturen en technische hulpmiddelen.

Door de snelle technische ontwikkelingen verandert de inhoud van deze functie ook snel. De werkzaamheden van de ene informatieanalist kunnen sterk verschillen van die van een andere.

Profiel en functievereisten[bewerken]

In personeeladvertenties wordt van een informatieanalist bijvoorbeeld gevraagd:

 • Afgeronde hbo/wo-opleiding met een informatietechnologie component. Bij voorkeur op het gebied van bedrijfskunde of informatiemanagement;
 • Concrete ervaring in het uitvoeren van een informatie-analyse en gegevensmodellering;
 • Ervaring met het SMART opstellen van requirements en het prioriteren hiervan met behulp van de MoSCoW-methode;
 • Meerjarige ervaring binnen complexe (waterval / iteratieve) systeemontwikkel omgevingen en ontwikkelmethoden;
 • Ervaring met het maken van functionele ontwerpen;
 • Ruime ervaring en kennis van rapportage- en presentatietechnieken;
 • Ervaring met grootschalige informatiesystemen, webapplicaties en Business Intelligence;
 • Kennis van databases.
 • Aantoonbare ervaring binnen bepaalde bedrijfstakken.
 • Ervaring met de binnen deze markten gebruikte standaard pakketten, tools en processen;
 • Visie op de verbetering van het gebruik van informatiesystemen bij grote, kennisintensieve klantorganisaties;
 • Ervaring in moderne technologieën en methodieken als: RUP, DSDM, UML, SDM, DFD, ERD, Yourdon, Use Cases, User Stories, Fit-Gap Analyse, haalbaarheidstudies, beslissingstabellen, Agile, Scrum, Prince2 en Object Oriëntatie;
 • Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift; Soms worden ook andere talen gevraagd zoals Engels, Duits, Frans of Spaans, afhankelijk van het werkterrein van het bedrijf.
 • Analytisch sterk, communicatief vaardig in woord en geschrift, gestructureerd, klant- en oplossingsgericht, een dienstverlenende en proactieve instelling.

Opleiding[bewerken]

Er zijn vrijwel geen opleidingen die direct tot informatieanalist opleiden. Goede vooropleidingen zijn:

Vervolgstap[bewerken]

Een informatieanalist kan een eindfunctie zijn, maar het is ook mogelijk dat iemand doorgroeit naar senior Informatie analist, Business Analist, Business Consultant, Projectleider, Projectmanager.