Busiris (Neder-Egypte)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaartje met de namen van Neder-Egypte.

Busiris is de Griekse naam voor een plaats uit het Oude Egypte gelegen in de negende nome van Neder-Egypte. De Oud-Egyptische naam is Per Osiris (huis van Osiris), waaraan ook wel de titel neb Djedoe (heer van Djedoe) werd toegevoegd. In deze geboorteplaats van Osiris werd de Djed bewaard.

Busiris wordt ook wel aangeduid met Aboesir (er zijn nog een aantal plaatsen met die naam), dat is afgeleid van de huidige Arabische naam Abu Sir Bana.

Taposiris Magna is ook een naam die aan de site hier wordt toegeschreven. Het is een voormalige havenstad van het Oude Egypte. Deze haven werd in recente jaren aan de godin Isis (godin) toegeschreven.[1] Zij was ooit door een processieweg van om en bij de 45 km lengte verbonden met Alexandrië. Vermoed wordt dat dit dan ook de plaats was waar het festival van Khoiak ter ere van de wedergeboorte van Osiris, dus van de vruchtbaarheid, werd gecelebreerd.

Een beroemd beeld van Isis-van-Taposiris zou, conform bepaalde papyri uit de Grieks-Romeinse tijd, de wenende Isis voorstellen. Het beeld bevindt zich thans in het lokale museum van Fiesole. Er zijn gelijkaardige afbeeldingen in terracotta bekend. Hongaarse archeologen ontdekten het hoofd van dergelijke beeltenis van de godin in Taposiris Magna, dat mogelijk van het cultusbeeld zelf afkomstig is, en vermoeden dat dit er eveneens zo heeft uitgezien.

Pas na de komst van het christendom verdween de populaire Isiscultus hier, net als te Philae en werd hier een kerk gebouwd. Op de plaats waar ooit priesters en priesteressen van de Isiscultus woonden vestigden zich eerst Romeinse soldaten en later Koptische monniken.

Per Osiris neb Djedoe
in hiërogliefen
pr Z1 ir
st
nbDdDddwt
niwt