Buslijn 10 (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Totale lengte23,2 km
Huidige statusin gebruik
Busdienst doorQbuzz
Traject
KBHFa Groningen, Station Noord
HST Groningen, Abeelstraat
HST Groningen, Eikenlaan
HST Groningen, Beukenlaan
HST Groningen, Bottelroosstraat
HST Groningen, Curaçaostraat
HST Groningen, Arubastraat
HST Groningen, Surinamestraat
HST Groningen, Sint Eustatiusstraat
HST Groningen, Floresplein
HST Groningen, Jacobus Cornelius Kapteynlaan
HST Groningen, Riouwstraat
HST Groningen, Pijpstraat
HST Groningen, UMCG Noord
HST Groningen, Sint Jansbrug
BHF Groningen, Zuiderdiep
HST Groningen, Hereplein
BHF Groningen, Hoofdstation
HST Groningen, Parkbrug
HST Groningen, Julianaplein
HST Groningen, H.R. Holststraat
HST Groningen, Jan Luykenstraat
HST Groningen, Overwinningsplein
HST Groningen, Hippocrateslaan
HST Groningen, Corpus den Hoorn Zuid
BHF Groningen, Martini Ziekenhuis Hoofdingang
HST(R) Groningen, Boerhaavelaan
HST(L) Groningen, Sportpark Corpus den Hoorn
KBHFe Groningen, P+R Hoogkerk A7

Buslijn 10 is een lijn van de Groningse stadsbus. Deze lijn rijdt van station Noord via De Hoogte en de Korrewegwijk naar het centrum en daarna naar het hoofdstation. Vanaf het station rijdt de bus via De Wijert het Martini Ziekenhuis naar P+R Hoogkerk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het lijnnummer 10 is door het GVB al minstens drie keer eerder gebruikt in de stadsdienst van de stad Groningen. In de jaren zestig en begin zeventig bestond er een lijn 10 tussen De Hoogte en de Grote Markt. Op 18 mei 1974 werd een nieuwe lijn 10 ingesteld tussen de Grote Markt en de wijk Lewenborg waarbij deze lijn de taak overnam van de in 1972 verlengde lijn 4 naar de toen nieuwe wijk. Op 31 mei 1992 werd lijn 10 samengevoegd met de tak van lijn 3 naar Vinkhuizen tot een nieuwe lijn 3. Gelijktijdig werd lijn 12 vernummerd in lijn 10 en reed tussen Beijum, Zernike en het Hoornsemeer, een lijn buiten het centrum om die alleen op drukke uren op maandag tot en met vrijdag reed. Een jaar later verviel de tak naar het Hoornsemeer en werd gereden naar het Hoofdstation. In 1995 werd de tak naar het Hoofdstation vernummerd in lijn 17 en reed lijn 10 alleen nog tussen Beijum en Zernike.

Ook is het lijnnummer eerder gebruikt voor streekvervoer in provincie Groningen, namelijk voor de streekbus tussen Bareveld en Winschoten en tussen Assen en Winschoten (tegenwoordig lijn 310 tussen Assen en Veendam). Ook is het lijnnummer in november 2014, november 2015, april 2016, november 2016 en februari 2017 in gebruik geweest voor de open dagen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Op 13 september 2017 werd de toenmalige lijn 2 omgenummerd naar lijn 10, zodat het nummer 2 kon worden gebruikt voor de nieuwe Q-link verbinding lijn 2 tussen P+R Reitdiep en Station Europapark. De lijn werd de kleur geel toegewezen.

Op 10 december 2023 werd het lijnennetwerk in Groningen-Zuid aangepast, waardoor gedeeltelijk ingespeeld werd op reizigersbehoeften, maar ook met de komende werkzaamheden aan de Ring. In het zuiden nam de 'nieuwe' lijn 10 het traject naar P+R Hoogkerk van lijn 7 over, die werd beperkt tot een lokale buslijn van/naar Vinkhuizen. De nieuwe lijn 19 nam tegelijkertijd het traject naar de Hoornsemeer over. Net als voorheen wordt alleen van maandag t/m vrijdag naar Hoogkerk gereden, daarbuiten ligt het begin- en eindpunt nog steeds bij het Hoofdstation.

Dienstuitvoering[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn 10 rijdt van maandag tot en met zaterdag overdag 4x/uur. In de avond en op zondag is deze frequentie lager en rijdt de lijn maar 2x/uur en wordt alleen tussen station Noord en het Hoofdstation gereden. De lijn wordt uitgevoerd met de VDL Citea, waarvan zowel de enkele (SLF-120) als gelede vorm (SLFA-180) voorkomt op lijn 10.