Buslijn 145 (Amsterdam-Hoofddorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Buslijn 145 is een streekbuslijn geëxploiteerd door Connexxion, waarvan bepaalde ritten echter zijn uitbesteed en worden gereden door Taxi Centrale Renesse, die het Station Amsterdam Lelylaan via Slotervaart, Nieuw Sloten, Sloten en Badhoevedorp met Hoofddorp verbindt.

Geschiedenis[bewerken]

Lijn 5/55[bewerken]

Op 15 mei 1938 werd door de toenmalige streekvervoerder Maarse en Kroon een buslijn 5 ingesteld tussen het Marktplein in Hoofddorp, Badhoevedorp, Sloten en het Surinameplein in Amsterdam. Op 14 april 1947 werd een andere lijn ingesteld tussen Hoofddorp, Nieuw Vennep, de Kaag, Warmond en Leiden. Deze lijnen werden later gecombineerd tot een doorgaande lijn Amsterdam - Leiden.

In 1967 bij de ingebruikname van Schiphol-Centrum werd de lijn hier langs verlegd en kreeg een halte op het M&K busstation op Schiphol. Gelijktijdig kreeg de lijn een snellere route tussen Schiphol en Amsterdam en reed voortaan via de Oude Haagseweg naar het Surinameplein. Vandaar werd via de Overtoom en Nassaukade naar het Centraalstation gereden waar de lijn een standplaats kreeg in het Prins Hendrikplantsoen. De lijn bood een snelle verbinding tussen Schiphol en Amsterdam en was daarbij een goedkoper alternatief voor de KLM-busdienst. Het traject door Badhoevedorp en Sloten werd verlaten en vervangen door een nieuwe lijn 44. Een deel van de diensten reed onder het lijnnummer 55 via een afwijkende route als sneldienst.

Lijn 5 reed later in samenhang met lijn 15 (Haarlem-Hoofddorp) en 45 een kwartierdienst. Over het gehele traject reed lijn 5 een uurdienst. In juni 1973 fuseerde M&K met de NBM tot Centraal Nederland.

Op 16 oktober 1977 werd binnen Amsterdam stadsvervoer ingesteld door de komst van het zonetarief. Lijn 15 werd in 1978 vernummerd in lijn 25 in verband met een doublure met GVB lijn 15. Binnen Amsterdam werd namelijk voortaan tussen het Surinameplein en het Centraalstation via de Hoofdweg en de Jan van Galenstraat gereden omdat door de komst van de vrije trambaan van tramlijn 1 de ruimte op de Overtoom te beperkt was en de bussen regelmatig in de file naast de trambaan stonden. Alhoewel de nieuwe route langer was dan de oude was de reistijd meestal korter maar vooral reed de bus voortaan regelmatiger.

Lijn 145[bewerken]

Connexxion bus 3901 op lijn 145 inde Paulus Potterstraat voor het Rijksmuseum waar de lijn sinds 2016 niet meer rijdt

In 1980 begon CN systematisch de lijnnummers te verhogen om doublures binnen Amsterdam te voorkomen. De ex MK-lijnen kwamen op 31 mei 1981 aan de beurt. De 100-nummers waren al in gebruik en dus werd lijn 5 tot 145 vernummerd. Lijn 25 werd 143 en 45 werd 144 waarmee de combinatie 143/144/145 een kwartierdienst tussen Schiphol en Amsterdam vormde. Lijn 143 reed 2 maal per uur en lijn 144 en 145 ieder één keer per uur.

Door de komst van de westtak van de Nederlandse spoorwegen werd de lijn op 1 juni 1986 ingekort tot het traject Leiden-Hoofddorp waar de lijn samen met de eveneens ingekorte lijn 144 voortaan bij het station Hoofddorp eindigde. Lijn 143 werd geheel opgeheven en op het traject naar Haarlem vervangen door de verlengde lijn 174. Tussen Nieuw Vennep en Hoofddorp werd een halfuurdienst gereden en naar Leiden een uurdienst. In de avonduren was de dienst naar Leiden beperkt.

In 1993 werd lijn 145 samen met lijn 144 gekoppeld aan buslijn 179 en reed via Badhoevedorp en Sloten naar het Haarlemmermeerstation grotendeels de oorspronkelijke route uit 1938, en vandaar via de Lairessestraat en het Leidseplein naar het busstation in de Marnixstraat. Na een half jaar werd lijn 144 weer ingekort tot station Hoofddorp en reed alleen lijn 145 de route naar Amsterdam.

In mei 1994 werd CN opgeheven en verdeeld (feitelijk teruggesplitst) tussen NZH en Midnet; lijn 145 was voortaan een NZH-lijn. In mei 1999 fuseerden NZH en Midnet met de omringende streekvervoerders tot Connexxion, alweer de vierde exploitant voor lijn 145.

In 2008 verviel het traject tussen Nieuw Vennep en Hoofddorp en kreeg de lijn zijn huidige route. In Amsterdam reed de lijn tussen de Sloterbrug en het Haarlemmermeerstation feitelijk als GVB stadsdienst, over de route van de voormalige tractortram later bus; maar eigen GVB plaatsbewijzen (GVB only en wegwerp enkele rit) waren echter niet geldig.

Op 13 december 2015 wordt de lijn vanaf de Sloterbrug verlegd via Nieuw Sloten en Slotervaart naar Station Lelylaan. Het traject langs de Sloterweg, Hoofddorpplein en naar het Busstation Elandsgracht verviel. In Badhoevedorp werd de route gestrekt maar de frequentie tussen Badhoevedorp en Station Lelylaan verdubbeld.

Op 11 december 2016 keerde de lijn gedeeltelijk weer terug op zijn oude route over het westelijke gedeelte van de Sloterweg tot de Anderlechtlaan waarmee het grootste deel van het dorp Sloten maar ook het Sportpark Sloten weer zijn openbaar vervoer herkreeg.

Bronvermelding[bewerken]

  • GVB-folders door de jaren heen
  • Lijnenloop OV Amsterdam 1839-1989, Prof.H.J.A.Duparc, geschreven in opdracht van het GVB
  • Het begon met de Kloek, Hans van der Wereld & Hans Nieuwerkerk, Europese Bibliotheek Zaltbommel 1999 ISSN90-288-141-9