Buslijn 76 (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Buslijn 76)
Buslijn 76
Totale lengte9,5 km
Huidige statusin gebruik
Busdienst doorRET
Buslijn 76
uKBHFa Zuidplein perron E
uHST Motorstraat
uHST Valkeniersweg
uHST Rondewei
uHST Groene Hilledijk
uHST Molenwei
uHST Langegeer
uHST Hovendaal
uHST Smeetslandsedijk
uHST Molenvliet
uHST Homerusstraat
uHST Station Lombardijen
uHST Kreekhuizenlaan
uHST Huniadijk
uHST Appeldijk
uHST Ruimersdijk
uHST Herenoord
uHST Nieuwenoord
uHST Akkeroord
uHST(R) De Hagen
uHST(L) Grote Hagen
uKBHFe Keizerswaard

Buslijn 76 is een buslijn in de gemeente Rotterdam, die wordt geëxploiteerd door de RET. De lijn verbindt het Zuidplein met het OV-knooppunt Keizerswaard en was een zogenaamde "frequentbus" (later 6-4-2), wat inhield dat de lijn op maandag tot en met vrijdag in de spits ten minste elke tien minuten reed.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn 76[bewerken | brontekst bewerken]

Op 7 februari 1968 werd lijn 76 ingesteld ter vervanging van opgeheven lijnen en als aanvoerlijn voor de metro vanaf het Zuidplein via de Groenezoom en Lombardijen naar de net nieuwgebouwde wijk Hordijkerveld. Deze wijk werd bereikt via de toen daar nog aanwezige spoorwegovergang in de Wester Hordijk. Later werd de lijn doorgetrokken naar Dalenoord/Nieuwenoord in Reyeroord en in 1982 uiteindelijk naar Groenenhagen. In 1978 werden de lijnen 71 (die in de spitsuren een deel van het traject versterkte) en 76 samengevoegd tot één lijn 76 vanaf de garage Sluisjesdijk, later vanaf de Doklaan. Zo ontstond een route door Rotterdam-Zuid: Doklaan - Zuidplein - Lombardijen - Groenenhagen. De drukke lijn kreeg vanaf begin 1989 gelede bussen. Vanaf 1994 kwam de definitieve eindhalte te liggen bij het busstation Keizerswaard.

Op 10 januari 2005 werd lijn 76 ingekort en rijdt nu de huidige route tussen Zuidplein en Keizerswaard, sinds eind 2014 het OV-knooppunt Keizerswaard.