Buurman Bolderbast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Buurman 'Bertus' Bolderbast
Strippersonage
Stripreeks Donald Duck
Introductie juli 1943
Kenmerken Arrogant, ruziezoeker
Portaal  Portaalicoon   Strip

Buurman 'Bertus' Bolderbast is een stripfiguur uit de verhalen rond Donald Duck. Hij is bedacht door tekenaar en schrijver Carl Barks en kwam voor het eerst voor in een verhaal uit juli 1943. Zijn oorspronkelijke naam in het Engels is Neighbour Jones.

In de verhalen is hij Donald Ducks buurman, en de twee hebben altijd ruzie om de meest uiteenlopende dingen. Deze ruzies ontaarden erin dat de twee elkaar op elke mogelijke manier het leven zuur proberen te maken. Dit gebeurt op allerlei manieren: via practical jokes, vandalisme, elkaar bekogelen met tuinafval, en allerlei andere pesterijen.

Creatie[bewerken]

In de Verenigde Staten verscheen Neighbhour Jones voor het eerst in het tijdschrift Walt Disney's Comics and Stories in juli 1943. Hij leek hierin echter nog niet op de Bolderbast van tegenwoordig. Zijn huidige, mensachtige uiterlijk − afgezien van een zwarte neus en lange flaporen − kreeg hij in zijn tweede verhaal, Good Neighbors, dat door Barks werd gepubliceerd op 11 november 1943.

Volgens een verhaal uit de Donald Duck Mini Pocket-reeks waren ze vroeger de beste vrienden, maar hebben ze sinds een ijssculpturenwedstrijd altijd ruzie.

Verhaallijnen[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De voortdurende ruzie tussen de buurmannen vormt een dankbaar onderwerp voor vele verhalen. Niet zelden zijn Kwik, Kwek en Kwak de ruzies tussen Bolderbast en hun oom meer dan zat, waarop ze ergens anders gaan logeren. Bolderbast en Donald kunnen elkaar maar niet ontlopen. Zelfs wanneer een van hen verhuist (wat in Donalds geval vaak gebeurt gezien diens penibele financiële situatie), komen ze op een of andere manier toch weer naast elkaar te wonen, tot groot ongenoegen van hen beiden.

Ook op andere plekken, zoals vakantielocaties, lopen de twee elkaar niet zelden tegen het lijf. Zo heeft Donald als hij een vakantiehuisje wil huren om eindelijk rust te hebben, vaak de pech dat Bolderbast toevallig net hetzelfde huisje blijkt te hebben gehuurd. Ook zijn al regelmatig de huizen van Donald en Bolderbast afgebrand, ontploft, afgebroken of vernield door ruzies tussen de twee.

Familieleden[bewerken]

In het verhaal Feud and Far Between uit 1964 komt Bolderbasts moeder in beeld. Ook hangt er een portret van Bolderbasts vader aan de wand. In sommige verhalen uit Italië speelt de moeder van Bolderbast wel vaker een klein rolletje. Verder blijkt hij een nichtje te hebben, dat op haar beurt ruzie heeft met Katrien Duck.

In andere talen[bewerken]

Externe links[bewerken]