Buurman Bolderbast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Buurman 'Bertus' Bolderbast
Strippersonage
Stripreeks Donald Duck
Introductie juli 1943
Portaal  Portaalicoon   Strip

Buurman 'Bertus' Bolderbast is een stripfiguur van Walt Disney bedacht door de bekende tekenaar en schrijver Carl Barks, in juli 1943. In de verhalen fungeert hij als Donald Ducks buurman, met wie hij vrijwel altijd ruzie heeft om de meest uiteenlopende dingen. Deze ruzies ontaarden niet zelden in dat de twee elkaar op elke mogelijke manier het leven zuur proberen te maken, zoals via practical jokes, vandalisme, elkaar bekogelen met tuinafval, en pesterijen.

Achtergrond[bewerken]

De voortdurende ruzie tussen de buurmannen vormt een dankbaar onderwerp voor vele verhalen. Niet zelden zijn Kwik, Kwek en Kwak het opvliegende karakter van hun oom meer dan zat waarop ze gaan logeren bij Katrien Duck of hun Oma Duck. Hoewel Bolderbast en Donald elkaar absoluut niet kunnen uitstaan, kunnen ze elkaar ook niet ontlopen. Zelfs wanneer een van hen verhuist (wat in Donalds geval vaak gebeurt gezien diens penibele financiële situatie) komen ze op een of andere manier toch weer naast elkaar te wonen, tot ongenoegen van beide buurmannen. Ook op andere plekken, zoals vakantielocaties, lopen de twee elkaar niet zelden tegen het lijf. Zo heeft Donald als hij een vakantiehuisje wil huren om eindelijk eens aan de ruzies te ontkomen vaak de pech dat Bolderbast toevallig het huisje blijkt te hebben gehuurd waar hij deze vakantie wil doorbrengen, zodat hij van de wal in de sloot geraakt. Ook zijn al regelmatig de huizen van Donald en Bolderbast afgebrand, ontploft, afgebroken of vernield door ruzies tussen de twee.

Creatie[bewerken]

In de Verenigde Staten verscheen Bolderbast (Engels: Neighbour Jones) voor het eerst in het tijdschrift Walt Disney's Comics and Stories in juli 1943. Hij leek hierin echter nog niet op de Bolderbast van tegenwoordig. Zijn huidige, mensachtige uiterlijk (afgezien van een zwarte neus en lange flaporen) kreeg hij in een verhaal gepubliceerd op op 11 november 1943.

Volgens een verhaal uit de Donald Duck Mini Pocket-reeks waren ze vroeger de beste vrienden. Maar na een ijssculpturenwedstrijd hebben ze altijd ruzie.

Buitenlandse namen[bewerken]

Buurman Bolderbast heet in andere talen:

Trivia[bewerken]

  • In het verhaal Feud and Far Between uit 1964 komt Bolderbasts moeder voor. Ook hangt er een portret van Bolderbasts vader aan de wand. In sommige verhalen uit Italië speelt zijn moeder wel vaker een klein rolletje.

Externe link[bewerken]