Buurman en Buurman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Buurman en Buurman
Pohadka7.jpg
Genre Stop-motionanimatie
Kinderprogramma
Speelduur 6-7 minuten
Bedenker Lubomír Beneš
Vladimír Jiránek
Stemmen Kees Prins
Siem van Leeuwen
(VPRO)
Regie Lubomír Beneš
Vladimír Jiránek
Marek Beneš
Muziek Luboš Fišer (afl. 1)
Petr Skoumal (afl. 2 t/m 91)
Land van oorsprong Vlag van Tsjecho-Slowakije Tsjecho-Slowakije
Taal Nederlands (VPRO)
Uitzendingen
Start 27 januari 1985 (VPRO)
Afleveringen 91
Netwerk of omroep NCRV (titel: De twee stuntels)
VPRO
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Buurman en Buurman (oorspronkelijk Pat a Mat) is een Tsjecho-Slowaakse poppenanimatieserie van Lubomír Beneš over twee onhandige maar vindingrijke klussers. Tussen 1976 en 2015 zijn er 91 afleveringen gemaakt. De Nederlandse versie verscheen vanaf 2006 op dvd.

Eerst werd de serie door de NCRV zonder begeleidende stemmen op de buis gebracht onder de titel De twee stuntels. Later werd Pat & Mat als Buurman en Buurman door de VPRO uitgezonden in diverse kinderprogramma's, waaronder Bij Nieuwegein rechtsaf en Villa Achterwerk. De stemmen in deze Nederlandstalige versie worden verzorgd door Kees Prins en Siem van Leeuwen.

In elke aflevering klussen beide buurmannen, maar dit gaat vaak op een grappige manier volkomen de mist in. Wanneer ze bijvoorbeeld een klein gat in het dak willen repareren, wordt dit gat steeds groter. Gelukkig weten ze op het eind meestal een oplossing voor hun probleem te vinden, waarna ze enthousiast "A je to!" (Tsjechisch voor "En dat is het!") roepen. In de Nederlandse vertaling bleef deze kreet gehandhaafd, ook weleens als: "Zoals de Tsjechen zeggen: A je to!" Soms denken ze dat iets lukt, maar lukt het toch niet. Soms is op het einde van een aflevering, waaronder Behangen en De sleutel, het probleem nog steeds niet opgelost.

In de Nederlandse versie praten de twee buurmannen, dit is in andere landen niet het geval.

De personages[bewerken]

In het Nederlands zijn de mannen naamloos. In andere talen heet de buurman met de gele trui Pat, en die met de rode trui Mat. Deze namen staan op hun deuren in de aflevering De deur. Ze hebben allebei een kaal hoofd, met daarop een muts. In aflevering 1 zien ze er anders uit: Ze hebben geen muts maar wel wenkbrauwen. In alle andere afleveringen hebben ze een muts en geen wenkbrauwen.

Verloren afleveringen[bewerken]

Begin 2009 doken er 13 verloren gewaande afleveringen op uit de archieven van de Tsjechische poppenanimatieserie. Deze afleveringen zijn inmiddels op dvd verschenen.

Sinds februari 2011 worden er weer regelmatig afleveringen uitgezonden door de VPRO. Deze worden 's morgens uitgezonden in het kinderblok van Zapp: Zappelin.

Nieuwe afleveringen[bewerken]

In 2009 en 2011 zijn er in Tsjechië 8 nieuwe afleveringen van Buurman en Buurman geproduceerd. Deze zijn in het voorjaar van 2013 ingesproken door Kees Prins en Siem van Leeuwen, en de eerste uitzending van deze afleveringen was op 9 juni 2013 bij de VPRO.

Eerbetoon[bewerken]

In 2004 maakten Tom Idland en Knut Arne Lindelander de aflevering Data bedoeld als eerbetoon aan de twee goede buren (To gode naboer). De aflevering bleek de winnende inzending voor The Gathering.[1]

Trivia[bewerken]

In aflevering het dopje is naast de deur een foto te zien van de twee buurmannen. Die foto komt uit aflevering fototoestel die op het eind van de aflevering gemaakt is.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]