Buurman en Buurman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Buurman en Buurman
Buurman en Buurman in het sprookjesbos in Jiříkov in 1980
Buurman en Buurman in het sprookjesbos in Jiříkov in 1980
Genre Stop-motionanimatie
Kinderprogramma
Speelduur 6 tot 9 minuten
Bedenker Lubomír Beneš
Vladimír Jiránek
Stemmen Kees Prins
Siem van Leeuwen
(VPRO)
Regie Lubomír Beneš (1984 - 1986)
Vladimir Jiránek (1976)
Marek Beneš (1992 - heden)
Scenario Lubomír Beneš
Vladimir Jiránek
Marek Beneš
e.v.a.
Muziek Luboš Fišer (aflevering 1)
Petr Skoumal (alle andere afleveringen)
Taal Nederlands (VPRO)
Uitzendingen
Start Vlag van Tsjechië 12 augustus 1976
Vlag van Nederland 7 oktober 1984
Afleveringen 91
Netwerk of omroep NCRV (titel: De twee stuntels)
VPRO
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Buurman en Buurman (oorspronkelijk Pat a Mat) is een Tsjecho-Slowaakse poppenanimatieserie van Lubomír Beneš over twee onhandige maar vindingrijke klussers.

Aanvankelijk werd de serie door de NCRV zonder begeleidende stemmen op de buis gebracht onder de titel De twee stuntels. Later werd Pat & Mat als Buurman en Buurman door de VPRO uitgezonden in diverse kinderprogramma's, waaronder Bij Nieuwegein rechtsaf, Villa Achterwerk, Video Film Express en Bridge Entertainment Group. De stemmen in deze Nederlandstalige versie worden verzorgd door Kees Prins en Siem van Leeuwen.

In elke aflevering klussen beide buurmannen, maar dit gaat vaak op een grappige manier volkomen de mist in. Wanneer ze bijvoorbeeld een klein gat in het dak willen repareren, wordt dit gat steeds groter. Soms denken ze dat iets lukt, maar lukt het toch niet. Soms is op het einde van een aflevering, waaronder Behangen en De sleutel, het probleem nog steeds niet opgelost.

Is het probleem opgelost, dan roepen ze enthousiast "A je to!" (Tsjechisch voor "En dat is het!"). In de Nederlandse vertaling bleef deze kreet onvertaald gehandhaafd, ook weleens als: "Of zoals de Tsjechen zeggen: A je to!"

In de Nederlandse versie praten de twee buurmannen, dit is in andere landen niet het geval.

De personages[bewerken]

In het Nederlands zijn de mannen naamloos en meestal spreken ze elkaar aan met "Buur". De namen staan echter op de deur:

Pat woont in het groene huis links met nummer 12, hij draagt een baret en een gele trui.
Mat woont in het gele huis rechts met nummer 13, hij draagt een muts en een rode trui.

In aflevering 1 (Geknoei) zien ze er anders uit: Ze zijn daar blootshoofds en hebben wenkbrauwen. In alle andere afleveringen heeft Mat een muts, Pat een baret, en hebben ze geen wenkbrauwen. In de eerste afleveringen draagt Mat een grijsgroene trui.

Verloren afleveringen[bewerken]

Begin 2009 doken er 13 verloren gewaande afleveringen op uit de archieven van de Tsjechische poppenanimatieserie. Deze afleveringen zijn inmiddels op dvd verschenen.

Sinds februari 2011 worden er weer regelmatig afleveringen uitgezonden door de VPRO. Deze worden 's morgens uitgezonden in het kinderblok van NPO Zapp: NPO Zappelin.

Namen[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • In aflevering Dopje is naast de deur een foto te zien van de twee buurmannen. Die foto komt uit aflevering Fototoestel die op het eind van de aflevering gemaakt is.
  • In de aflevering Deur kan Pat zijn huis niet in doordat de deur in het slot is gevallen. Hij roept vergeefs de hulp van Wilma. Dit verwijst naar de slotscène van elke aflevering van The Flintstones.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]