Buzkashi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Buzkashi
Buzkashi
Buzkashi in Balkh

Dari: Buzkashi (Nederlands: geittrekken) is een eeuwenoude Centraal-Aziatische volkssport die voortvloeide uit de traditionele jacht op berggeiten. De sport wordt met name door inwoners van Afghanistan gespeeld.

Tijdens de wedstrijden worstelen acrobatische ruiters op snelle paarden om het karkas van een geit te bemachtigen en voor de voeten van de scheidsrechter te werpen. Het is een nogal ruwe man-tegen-man sport. Het terrein is niet duidelijk afgebakend. Ook het aantal deelnemers en de duur van het spel kunnen variëren; tot wel duizend ruiters en meerdere dagen. Het winnen van de wedstrijd levert grote eer en een kostbare prijs op, bijvoorbeeld een duur paard.

In Kirgizië is dit een nationale sport onder de naam Kok-boru of ook Ulak Tartisch. Deze namen worden ook gebruikt voor het ruiterspel in Kazachstan, Tadzjikistan en Oezbekistan. In Mongolië wordt een variant van het spel gespeeld onder de naam 'kokpar'.

Kokpar in Mongolië

Ook in het oosten van Turkije kan men varianten van deze sport tegenkomen. De Franse sport horseball, die tegenwoordig in verscheidene Europese landen wordt gespeeld, is onder meer hierop gebaseerd.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

In de film Rambo III met Sylvester Stallone komt een scène voor waarin buzkashi wordt gespeeld.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • G. W. Azoy: Buzkashi. Game and power in Afghanistan. Waveland Press, Prospect Heights, Ill. 2003, ISBN 1-577-66238-5
  • Mahendra Ved: Afghan Buzkashi. Power games and gamesmen. Wordsmiths, Delhi 2000, ISBN 81-8741201-1
  • Hanne Mörmann, Erich Plöger: Buskaschi in Afghanistan. C.J. Bucher, Luzern en Frankfurt am Main 1978, ISBN 3-7658-0267-0
  • Roland & Sabrina Michaud: Bozkashi-Reiter in Afghanistan. Blanckenstein, München 1988, ISBN 3-926678-05-4

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Buzkashi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.