Buzz Lightyear

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Buzz Lightyear is een personage uit de film Toy Story; hij speelt ook een belangrijke rol in de vervolgfilms Toy Story 2, 3 en 4. Daarnaast is hij de hoofdpersonage in de tekenfilmserie Buzz Lightyear of Star Command. Verder krijgt zijn inspiratiebron in het verhaal een eigen spin-off-film genaamd Lightyear.

Buzz is een levend actiefiguurtje, dat in de waan is een echte actieheld te zijn. Het personage is genoemd naar Buzz Aldrin, de tweede man ooit die voet op de maan zette.

Stem[bewerken | brontekst bewerken]

De originele stemacteur is Tim Allen, al werd de stem van Buzz in de televisieseries Toy Story Treats en Buzz Lightyear of Star Command verzorgd door respectievelijk Pat Fraley en Patrick Warburton. In de Nederlandse vertaling van de eerste Toy Story-film werd de stem gedaan door Coen van Vrijberghe de Coningh. In Toy Story 2 nam Kees Prins deze rol op zich nadat Van Vrijberghe de Coningh in 1997 plotseling was overleden. Vanaf het derde deel verzorgt Jan Elbertse Buzz Lightyears stem, alsook in de nasynchronisatie van Buzz Lightyear of Star Command. In de Toy Story-games was de stem van Buzz Lightyear Just Meijer. In Vlaanderen gaf Vic De Wachter zijn stem aan Buzz in alle vier de films. In de Spaanse stand van Buzz in Toy Story 3 had hij de stem van Javier Fernández-Peña.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Buzz is een Space Ranger in dienst van Star Command. Hij is een van de verjaardagscadeaus voor Andy. Hij wordt meteen een populair speelgoedje in de kamer van Andy, maar niet iedereen is blij met zijn komst. Woody, die altijd al Andy's favoriet was, ziet zijn status afnemen. Hij beraamt een aanslag om Buzz uit de weg te ruimen, maar de gevolgen zijn verregaander dan Woody verwacht had. Woody trekt er dan op uit om Buzz – en eigenlijk ook zijn eigen hachje – te redden. Gaandeweg worden de twee dikke vrienden en voeren ze samen de speelgoedjes van Andy aan.

Citaten[bewerken | brontekst bewerken]

  • "To infinity and beyond!"
  • "Op naar de sterren, en daar voorbij" (Nederland) / "Oneindig ver, en verder" (Vlaanderen)
  • "Buzz Lightyear komt je redden"
  • "Buzz Lightyear, tot uw dienst"
  • "Buzz Lightyear, ik kom in vrede"

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Computerspelen[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2013 is er een verzamelfiguur van het personage Buzz Lightyear voor het computerspel Disney Infinity. Zodra deze figuur op een speciale plaats wordt gezet, verschijnt het personage online in het spel. De Nederlandse stem wordt voor het spel ingesproken door Jan Elbertse.

Langspeelfilms:Hoofdreeks: Toy Story (1995) · Toy Story 2 (1999) · Toy Story 3 (2010) · Toy Story 4 (2019)
Spin-off: Buzz Lightyear of Star Command: The Adventure Begins (2000)
Korte films:Origineel: Tin Toy (1988)
Toy Story Toons: Hawaiian Vacation (2011) · Small Fry (2011)· Partysaurus Rex (2012)
Televisiespecials: Toy Story of Terror! (2013) · Toy Story That Time Forgot (2014)
Televisieseries:Toy Story Treats (1996) · Buzz Lightyear of Star Command (2000-2001)
Computerspellen:Toy Story (1995) · Toy Story 2: Buzz Lightyear to the Rescue (1999) · Toy Story Racer (2001) · Toy Story Mania! (2009) · Toy Story 3: The Video Game (2010) · Toy Story: Smash It! (2013)
Personages:Buzz Lightyear · Jessica "Jessie" Jane · Meneer Aardappelhoofd · Mevrouw Aardappelhoofd · Woody Pride
Andere media:Toy Story: The Musical (2008-...) · Toy Story Midway Mania! · Toy Story Playland · Buzz Lightyear-attracties · Toy Story Hotel