Byam Shaw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Byam Shaw bekritiseert een studente

John Byam Liston Shaw (Madras, 13 november 1872 - Londen, 26 januari 1919), gewoonlijk aangeduid als Byam Shaw, was een in India geboren Brits kunstschilder, illustrator, ontwerper en kunstleraar. Zijn werk werd sterk beïnvloed de prerafaëlieten.

Leven en werk[bewerken]

Shaw werd geboren in een invloedrijke Engelse familie. Zijn vader was magistraat bij het hoge gerechtshof in Madras. In 1878 keerde de familie terug naar Londen.

In 1887 herkende de prerafaëlitische kunstschilder John Everett Millais het talent van de jonge Shaw en raadde hem de ‘St John's Wood Art Schools’ aan. Later, in 1890, begon hij een studie aan de ‘Royal Academy of Arts’, waar hij in 1892 een prijs won met The Judgement of Solomon.

Het werk van Shaw stond aanvankelijk sterk onder invloed van de prerafaëlieten. Met name de invloed van Millais is herkenbaar, bijvoorbeeld in zijn schilderij Boer War (1901); als om de associatie met de prerafaëlieten te onderstrepen voorzag hij het werk van een ondertitel naar Christina Rossetti: ‘Last summer things where greener – brambles fewer, skies bluer’.

Andere bekende werken van Shaw zijn The Greatest of All Heroes is One (1905), geïnspireerd door de “grote mannen-theorie” van Thomas Carlyle, en een portret van kunstschilderes Maud Tindal Atkinson onder de titel The Caged Bird (1907).

Shaw werkte zowel met olie als in waterverf, voegde vaak gekleurde stoffen toe aan zijn werk (een novum in zijn tijd) en gebruikte zelfs verguldingstechnieken. Hij maakte verder veel boekillustraties (onder andere bij werk van Edgar Allen Poe en Boccaccio) en ontwierp ook glas-in-loodramen.

Vanaf 1904 gaf Shaw schilderles aan het ‘King's College London’ en nam zijn eigen productie als kunstschilder af. In 1910 richtte hij de ‘Vicat Cole School of Art’ op, later hernoemd tot ‘Byam Shaw School of Art’. Hij werkte in zijn latere jaren veel samen met Eleanor Fortescue-Brickdale, die eveneens aan zijn school doceerde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakte hij nog oorlogscartoons voor diverse kranten. Kort na de oorlog overleed hij.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Externe links[bewerken]