C&A

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Clemens & August
C&A
Filiaal Clemens & August in Zutphen
Filiaal Clemens & August in Zutphen
Oprichting 1841
Oprichter(s) Clemens Brenninkmeijer
August Brenninkmeijer
Hoofdkantoor Vlag van België Vilvoorde
Vlag van Duitsland Düsseldorf
Werknemers 34.000
Producten Kleding
Industrie Mode
Omzet Gestegen 6,8 miljard (2011-2012)
Website c&a.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
C&A-vestiging in Sneek, 't Hooghuis

C&A, een afkorting van Clemens & August (Brenninkmeijer) is een van oorsprong Nederlandse keten van grote kledingwinkels. De Europese hoofdkantoren zijn gevestigd in Vilvoorde (België) en Düsseldorf (Duitsland).[1] Wereldwijd werken er ongeveer 40.000 mensen voor C&A.

Geschiedenis[bewerken]

In 1841 openden twee Westfaalse textielteuten (ook wel todden of tötten genaamd), de broers Clemens en August Brenninkmeijer, een textielopslag in Sneek (Nederland) zodat ze minder vaak naar Westfalen (Duitsland) hoefden te reizen om stoffen op te halen. In 1841[2] begonnen de broers in dezelfde stad een winkel in confectiekleding. Het succes liet niet lang op zich wachten. Van 1900 tot 1911 floreren er talrijke C&A-winkels op het hele Nederlandse grondgebied. Daarna gaat het zeer snel: vanaf 1911 worden de eerste C&A's geopend in Duitsland; in 1922 worden ze geïntroduceerd in Groot-Brittannië; daarna gaat de Europese expansie door en bereikt België in 1963, Frankrijk in 1972, Zwitserland in 1977, Luxemburg in 1982, Spanje in 1983, Oostenrijk in 1984, Portugal in 1991, Ierland en de Tsjechische Republiek in 1999, Polen in 2001, Hongarije in 2002, Rusland in 2005 en Turkije in 2009.

Verenigd Koninkrijk[bewerken]

Tegen het einde van de 20e eeuw werd bij C&A de noodklok geluid. De positionering moest volledig worden omgegooid om niet kopje onder te gaan. In die periode heeft er in een groot aantal Europese landen een exclusief voor C&A opgezet ESS-onderzoek plaatsgevonden. De conclusies waren verhelderend en leidden tot ingrijpende maatregelen. Mede op basis van de resultaten van het onderzoek heeft C&A besloten zich terug te trekken uit het Verenigd Koninkrijk, aangezien de door C&A gebrachte lifestyle op het Britse eiland, vergeleken met de rest van Europa, zwaar ondervertegenwoordigd was. Verder besloot men tot aanpassingen van de modeformule in die landen waar wel voldoende potentieel was. In 2004 steeg het marktaandeel van C&A weer.

Tegenwoordig[bewerken]

In 2007 heeft C&A ruim 130 filialen in Nederland en het bedrijf blijft groeien. C&A is ook actief in België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechië en Zwitserland, wat neerkomt op ongeveer 1500 filialen in Europa. Buiten Europa is het bedrijf ook in Mexico, Argentinië en Brazilië actief. Ook heeft het eind 2007 de Chinese markt betreden met inmiddels 2 filialen, waarvan één in Shanghai. Wereldwijd werken er ongeveer 40.000 mensen voor de winkelketen.

C&A Europe is eigendom van de in Zug (Zwitserland) gevestigde Cofra Holding AG. Deze Zwitserse holdingmaatschappij is eigendom van de Nederlandse familie Brenninkmeijer. Volgens het Duitse blad Manager Magazine en het Nederlandse jaarblad Quote 500 is deze familie met een geschat vermogen van € 22 miljard (2011) de rijkste van Nederland.

Het bedrijf kwam in november 2012 in het nieuws toen bleek dat C&A kleding afnam van het bedrijf Tuba Group in Bangladesh. Daar vielen die maand zeker 110 doden bij een brand. De eigenaar van het bedrijf is spoorloos. Hij zou slechts toestemming hebben gehad voor een gebouw van drie verdiepingen, maar het bedrijf had er negen.

Reclame[bewerken]

Lange tijd heeft het bedrijf de slagzin C&A is toch voordeliger! gebruikt. Rond de jaren 80 figureerden John Kraaijkamp en Rijk de Gooijer in diverse reclamesketches met deze slagzin. De huidige slagzin is: Mooi... van C&A. In de reclamespotjes van het bedrijf hebben in het verleden meerdere bekende Nederlanders gefigureerd, zoals Jan Smit, Dyanne Beekman, Ellemieke Vermolen en Frans Molenaar. In het buitenland, waaronder China, luidt de slagzin Fashion you choose.[3] In Mexico had zangeres Fergie van The Black Eyed Peas haar eigen collectie in 2009, in 2010 was het de beurt aan de Mexicaanse zangeres en actrice Thalía. Hierna kreeg Selena Gomez haar eigen collectie: dream out loud.

Externe link[bewerken]