Cécile Jodogne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cécile Jodogne
Cécile Jodogne portrait campagne électorale 2014.jpg
Volledige naam Cécile Jodogne
Geboren Leuven, 1 april 1964
Kieskring Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel-Hoofdstad
Regio Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Vlag Franse Gemeenschap Franse Gemeenschap
Land Vlag van België België
Functie Politica
Partij FDF / DéFI
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Cécile Jodogne (Leuven, 1 april 1964) is een Belgische politica voor DéFI.

Levensloop[bewerken]

Sinds 20 juli 2014 is ze staatssecretaris in de Brusselse Hoofdstedelijke Regering. Ze is ook minister en lid van het College van de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) belast met Openbaar Ambt en Gezondheidsbeleid.

Cécile Jodogne is licentiaat in de Geografie en Economische wetenschappen (UCL). Na haar studies ging ze aan de slag in het onderwijs (universiteit en middelbaar). Daarna specialiseerde ze zich in stedelijke studies en mobiliteit.

Reeds op jonge leeftijd werd ze politiek actief. In 1985 trad ze toe tot het FDF. Begin jaren 90 was ze raadgever op het kabinet van de toenmalige Brusselse staatssecretaris voor Monumenten en Landschappen en was ze verantwoordelijk voor de opvolging van de stedenbouwkundige plannen, verschillende publicaties over het Brusselse erfgoed en voor het cultureel en sportief beleid van de Franse Gemeenschapscommissie. Daarna werd ze kabinetschef van de Schaarbeekse Schepen Bernard Clerfayt , alvorens zelf in 2006 benoemd te worden tot schepen voor Stedenbouw, Milieu, Stadsvernieuwing, Erfgoed en Toerisme. Van 2008 tot 2011 bekleedde ze, naast dit mandaat, de rol van waarnemend burgemeester en verving ze Bernard Clerfayt die benoemd werd tot federaal Staatssecretaris.

In 2014 werd Cécile Jodogne staatssecretaris in de Brusselse Hoofdstedelijke Regering en Minister van de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF). Ondanks haar nieuwe functies blijft ze het beheer van haar gemeente op de voet volgen aangezien ze raadgever van de gemeente Schaarbeek blijft.[1]

Cécile Jodogne zet zich ook in voor het verenigingsleven. Ze is voorzitter van RenovaS, een organisatie die haar schouders zet onder de stadsvernieuwing, en van de vzw Autrique-Huis.