Cécilia Attias

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cécilia Attias (2014).

Cécilia María Sara Isabel Attias, meisjesnaam Ciganer-Albéniz, (Boulogne-Billancourt, 12 november 1957) is een voormalig Frans presidentsvrouw. Ze was de tweede echtgenote van de Franse president Nicolas Sarkozy.

Levensloop[bewerken]

Zij is net als haar voormalige echtgenoot van niet-Franse afkomst. Ze is de achterkleindochter van de Spaanse componist Isaac Albéniz en heeft ook Roemeens bloed door de aderen stromen. Ze studeerde piano maar belandde uiteindelijk in de modellenwereld.

Ze ontmoette Sarkozy in 1984 toen deze als burgemeester van Neuilly-sur-Seine haar huwelijk met televisiepresentator Jacques Martin voltrok. Bij laatstgenoemde kreeg ze twee kinderen, Judith (22 augustus 1984) en Jeanne-Marie (8 juni 1987). In 1988 ging zij bij Martin weg omdat ze een relatie met Sarkozy was begonnen; vier maanden later scheidde ze van Martin. Nadat "Sarko" van zijn eerste vrouw was gescheiden, trouwde hij in 1996 met haar; een jaar later kregen ze hun enige kind, Louis.

Sinds hun huwelijk werkte Ciganer-Albéniz als communicatie-adviseur van haar man. Toen hij minister was, had ze een bureau naast het zijne. Maar ze werd er niet voor betaald.

Al in 2005 waren er geruchten dat het koppel op scheiden stond. De Franse pers bleef echter discreet en een Zwitserse krant die het nieuws verspreidde, kreeg een proces aan zijn broek van Nicolas Sarkozy, toen minister van Binnenlandse Zaken. Begin 2006 volgde een verzoening en sindsdien vertoonde Ciganer-Albéniz zich vaak in aanwezigheid van haar man, die toen al openlijk het presidentschap ambieerde.

Ze speelde een rol in de verkiezingscampagne van haar man, maar verraste iedereen door in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen niet met hem op het stembureau te verschijnen (hoogstwaarschijlijk ging ze helemaal niet stemmen). Ze verscheen wel die avond aan de zijde van Sarkozy om zijn verkiezingsoverwinning te vieren en was met haar gezin aanwezig op de officiële aanstelling van de nieuwe president.

In de zomer van 2007 bracht ze een bezoek aan Libië om te proberen daar vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts vrij te krijgen maar toen haar man later een staatsbezoek aan dat land bracht, was ze niet van de partij.

Toen het gezin op vakantie in de Verenigde Staten verbleef, was Ciganer-Albéniz niet aanwezig toen haar man de Amerikaanse president George W. Bush ontmoette. Officieel omdat ze ziek was;

Sindsdien werd het koppel nog maar zelden samen gezien en verbleef Ciganer-Albéniz regelmatig in het buitenland. Op 18 oktober 2007 werd vanuit het presidentiële Élysée-paleis officieel bekendgemaakt dat Nicolas Sarkozy en Cécilia Ciganer-Albéniz die dag waren gescheiden.

Op 23 maart 2008 trad ze in het huwelijk met evenementenplanner Richard Attias.[1] Sindsdien gaat ze door het leven als Cécilia Attias.