C-16 (Spanje)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
C-16
Eix del Llobregat
Land Spanje
Regio Catalonië
Lengte 15 km
Europese weg E-9
Lijst van belangrijke wegen in Catalonië
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Spanje
Traject

De snelweg C-16, ook bekend als de Eix del Llobregat, is een belangrijke weg in Catalonië, Spanje. Volgens het in 2004 uitgebrachte nieuwe coderingssysteem voor belangrijke wegen onder beheer van de Catalaanse overheid duidt het eerste nummer (C-16) er op dat het hier gaat om een noord-zuidverbinding en het tweede nummer wijst er op dat het hier om de 6e westelijk C-weg gaat.

De route begint bij Barcelona's Via Augusta en gaat richting het noorden en kruist de Serra de Collserola, een bergketen. Vervolgens gaat de weg door Vallvidrera's tunnel en dan naar de comarca's Vallès Occidental, Bages en Berguedà. De route volgt voor het grootste gedeelte de vallei van de rivier Llobregat, vandaar ook de naam Eix del Llobregat. Uiteindelijk doorkruist de C-16 nog een bergketen, de Serra del Cadí, via de Cadí's tunnel en de comarca Cerdanya. De route eindigt bij de aansluiting met de weg N-260 nabij Puigcerdà, dicht bij de Franse grens.

Deze snelweg is, samen met de C-17, de belangrijkste noord-zuidverbinding in Catalonië omdat deze Barcelona verbindt met relevante steden in het binnenland zoals Terrassa, Manresa, Berga en Puigcerdà. Het is ook de "rechtste" en snelste weg vanuit de comarca Cerdanya en vanuit Andorra naar centraal, zuid en oost Catalonië, en met de belangrijkste stad, Barcelona.

Voorbeeld van de bewegwijzering langs de route

Zie ook[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]