CCTV-toren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
CCTV-toren
Het CCTV-gebouw, bijna af (2008)
Plaats Peking
Status Voltooid
Start bouw 22 september 2004
Opening 16 mei 2012
Kenmerken
Hoogte constructie 234 m
Verdiepingen 54
Vloeroppervlak 473.000 m²
Partijen
Architect Rem Koolhaas
Ole Scheeren
Eigenaar China Central Television
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De CCTV-toren is een wolkenkrabber in de Chinese hoofdstad Peking. Het is het hoofdkantoor van de Chinese staatstelevisiemaatschappij: China Central Television (CCTV). De toren is ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas en de Duitse architect Ole Scheeren. De toren bestaat uit twee poten met een dwarsverbinding in de top. In december 2008 was de CCTV-toren klaar. Het gebouw is 234 meter hoog en heeft een overhang die op 162 meter hoogte begint. Door zijn opmerkelijke vorm wordt de toren ook wel de grote onderbroek genoemd.

De toren is een van de eerste van 300 nieuw te bouwen wolkenkrabbers in de nieuwe zakenwijk Beijing Central Business District. De toren werd gebouwd als twee aparte gebouwen. Op 26 december 2007 werden beide delen aan elkaar bevestigd. Dit gebeurde 's ochtends vroeg op het moment dat beide delen even koud zijn. De toren had nog voor de Olympische Zomerspelen van 2008 geopend moeten worden maar dat is niet gelukt. Op het moment dat de Zomerspelen startten was de buitenkant van het gebouw wél klaar. De binnenkant moest nog volledig afgebouwd worden.

Door de toren loopt een route die speciaal voor toeristische rondleidingen is aangelegd.

Brand in TVCC-toren[bewerken | brontekst bewerken]

Op 9 februari 2009 brandde het naastgelegen en in aanbouw zijnde Television Cultural Center (TVCC) af. Deze TVCC-toren, waarin onder andere het Mandarin Oriental Hotel is gevestigd, maakte deel uit van het complex in wording van staatstelevisiemaatschappij China Central Television en was eveneens door beide architecten ontworpen. De oorzaak van de brand was een illegale vuurwerkshow van de televisiemaatschappij.[1]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

TVCC-toren in brand
Zie de categorie CCTV Headquarters (2010) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.