CFA-frank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
CFA-frank (Centraal Afrika)
Land Vlag van Centraal-Afrikaanse Republiek Centraal-Afrikaanse Republiek
Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville
Vlag van Equatoriaal-Guinea Equatoriaal-Guinea
Vlag van Gabon Gabon
Vlag van Kameroen Kameroen
Vlag van Tsjaad Tsjaad
Verdeling 100 centime
ISO 4217-code XAF
Afkorting of valutateken CFA
Wisselkoers EUR 1 = 655,957 XAF
(vaste koers)
Actuele wisselkoers (en) XE.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
CFA-frank (West-Afrika)
Land Vlag van Benin Benin
Vlag van Burkina Faso Burkina Faso
Vlag van Guinee-Bissau Guinee-Bissau
Vlag van Ivoorkust Ivoorkust
Vlag van Mali Mali
Vlag van Niger Niger
Vlag van Senegal Senegal
Vlag van Togo Togo
Verdeling 100 centime
ISO 4217-code XOF
Afkorting of valutateken CFA
Wisselkoers EUR 1 = 655,957 XOF
(vaste koers)
Actuele wisselkoers (en) XE.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

De CFA-frank (in lokaal spraakgebruik franc CFA of gewoon franc) is de munteenheid die gebruikt werd in twaalf voormalige Franse koloniën, een voormalig Portugese kolonie en een voormalig Spaanse kolonie in Afrika. Eind 2019 besloten acht landen de munt niet meer te gebruiken, waardoor er nog zes landen over zouden zijn die de munt gebruiken.[1] De invoering van de nieuwe munt werd echter uitgesteld in verband met de Coronacrisis. De naam stond van origine voor: Franc des Colonies Françaises d'Afrique (frank van de Franse koloniën in Afrika). De munt was in waarde gekoppeld aan de Franse frank.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

De CFA-frank werd samen met de CFP-frank gecreëerd op 26 december 1945 met een waarde van 1,7 Franse frank. Hiervoor was de Franse frank er in gebruik. Deze had echter in Frankrijk als gevolg van de oorlog onder een aanzienlijke inflatie te lijden. Om de Franse koloniën deze inflatie en toekomstige devaluaties te besparen kregen ze een eigen munteenheid.

Na een devaluatie van de Franse Franc op 17 oktober 1948 werd de waarde 2 Franse franken. Met de introductie van de nieuwe Franse frank op 1 januari 1960 werd de CFA-frank 0,02 nieuwe frank waard (1 nieuwe frank was namelijk 100 oude franken waard). Op 12 januari 1994 werd de CFA-frank opnieuw gedevalueerd en was nog maar 0,01 Franse frank waard. Met de komst van de euro werd 1 CFA-frank 0,00152449 euro waard. Omgekeerd is 1 euro dus 655,957 CFA-franken waard.

Betekenissen van de naam[bewerken | bron bewerken]

De term CFA heeft verscheidene betekenisveranderingen ondergaan. Van origine betekende het Franc des Colonies Françaises d'Afrique, in 1958 veranderde de naam in Communauté française d'Afrique (Franstalige gemeenschap van Afrika) en tegenwoordig is de betekenis Communauté Financière Africaine (Afrikaanse financiële gemeenschap). De laatste twee zijn uiteraard backroniemen.

Twee versies[bewerken | bron bewerken]

 West-Afrikaanse CFA-frank
 Centraal-Afrikaanse CFA-frank

Er bestonden twee versies van de CFA-frank die beide door Frankrijk gegarandeerd worden. De ene versie kan echter niet in de landen van de andere versie gebruikt worden.

  1. De Communauté financière africaine franc, of CFA franc BCEAO voor de acht landen van de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA), uitgeven door de BCEAO (Centrale bank van West-Afrikaanse staten). Deze landen waren van plan, in de loop van 2020 met het gebruik van de CFA-frank, en deze te vervangen deze door de nieuwe munt eco. Vanwege de Coronacrisis werd dit echter uitgesteld.
  2. De Coopération financière en Afrique centrale franc, of CFA franc BEAC voor de zes landen van de Centraal-Afrikaanse Economische en Monetaire Gemeenschap (CEMAC), uitgeven door de BEAC (Centrale bank van Centraal-Afrikaanse staten). Deze landen gebruiken de CFA nog steeds:

Deze munteenheden hebben respectievelijk de ISO 4217 munteenheidcodes XOF en XAF.

Kritiek[bewerken | bron bewerken]

De huidige waarde van de CFA-frank wordt door veel economen gezien als te hoog en belemmerend voor de economie. De boeren kunnen door de waarde hun producten niet zo makkelijk exporteren. Ook zou de hoge waarde de stedelijke elite bevoordelen die geproduceerde goederen uit het buitenland hierdoor goedkoop kunnen kopen.

Bovendien wordt het door sommigen beschreven als een vorm van neo-kolonialisme. De CFA-Franc is immers gekoppeld aan de euro, en dit geeft 'Europa' een aanzienlijke economische en politieke invloed op CFA-landen.

Zie ook: Comorese frank