COMX-35

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
COMX-35
De Comx-35
De Comx-35
Type Homecomputer
Verschijning 1983
Processor(s) RCA 1802 @ 2.813 MHz (PAL) of 2.835 MHz (NTSC)
Portaal  Portaalicoon   Computer
Informatica

De COMX-35 was één van de weinige homecomputers die gebruikmaakte van de RCA 1802-microprocessor, dezelfde microprocessor die ook werd gebruikt in sommige ruimtesondes. Al vanaf de uitgave was de 1802 ook verkrijgbaar in silicium op saffier-halfgeleider-technologie, waardoor hij een zekere mate van weerstand bood tegen straling en elektrostatische ontlading.

De COMX-35 had een toetsenbord met een geïntegreerde joystick in plaats van de pijltjestoetsen. De computer was relatief goedkoop en kwam met een grote collectie software. COMX-35 werd geproduceerd in Hongkong door COMX World Operations Ltd.

De computer had een geheugen van 35 kB RAM waarvan 32 kB kon benut worden door de gebruiker.

Bekende problemen[bewerken]

De bekendste fout in de COMX basic ROM was wanneer lijn nummer 65535 werd ingetypt. Dit leidde tot een COMX die vastliep ("blijven hangen") en waarbij het scherm rommelig werd. Dit kon erg frustrerend zijn wanneer iemand urenlang getypt had in een BASIC-programma.

Een op lijn 65536 gelijkend probleem trad op wanneer 'READY' werd getypt. Hierna was COMX echter niet meer 'READY'. F&M ontdekte dit probleem toen ze bij het ontwerpen van de F&M-schermeditor op de 'CR'-toets (return) drukten op de 'READY'-prompt. Daarom veranderden ze de prompt in 'OK' om te veel vastloop-situaties te vermijden wanneer gebruikgemaakt werd van de schermeditor. Deze fout lag aan het READ-commando, wanneer een READ Y (or elke andere READ) instructie werd gegeven wanneer er geen DATA-statement was in het geladen programma liep COMX vast.

Er was ook een bug in de standaardkarakterset: het uitroepteken (!) werd weergeven als een rood punt net boven een zwart punt.