CONAKAT

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De CONAKAT (ofwel Conféderation des Associations Tribales du Katanga) was één van de drie belangrijkste politieke partijen in Belgisch-Congo en werd geleid door de prowesterse regionalist Moïse Tsjombe en de onderwereldfiguur Godefroid Munongo.

In de jaren 1950 gingen er in Kongo steeds meer stemmen op om zich van de Belgische kolonisator te ontdoen. Patrice Lumumba richtte de unitaristische pro-communistische MNC op, terwijl de stammen uit Neder-Kongo zich onder leiding van Joseph Kasavubu verzamelden in de ABAKO en de stammen uit Katanga onder leiding van Moïse Tsjombe in de Conakat.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 1957 behaalde de Conakat nagenoeg alle zetels binnen in de rijke koperprovincie Katanga tot grote opluchting van de Belgische mineraalgigant Union Minière die er veel belangen had.

In de jaren die de Dipenda voorafgingen, bleek reeds duidelijk dat de Conakat geen kans had iets te betekenen op nationaal vlak. De Conakat beslist dan ook om naar de nationale verkiezingen van 1959 te gaan met een regionalistisch programma (o.a. de eis voor Katangees zelfbestuur en een fiscale voorkeursbehandeling).

De Conakat won in 1959 slechts 8 van de 137 Kongolese parlementszetels. Het kartel MNC-Abako trachtte alsnog een regering van nationale eenheid samen te stellen maar de Conakat weigerde deelname.

Op 11 juli 1960, een kleine veertien dagen na de Kongolese onafhankelijkheid, roept Conakat-voorman Moïse Tsjombe de onafhankelijkheid van Katanga uit (Katanga Atawina!) hierin gesteund door de blanke missieposten en de economische belanghebbers. Deze secessie zou uiteindelijk tot in januari 1963 standhouden waarna Katanga VN-mandaatgebied werd.

Pas vanaf 1965, de dictatuur van Mobutu, zal Kongo terug een politieke eenheid worden. De Conakat zal vervolgens opgaan in de nieuwe eenheidspartij, de MPR.