COOVI (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
(STIB-MIVB) naambord COOVI.png
Toegang met lift op het P&R-terrein
Toegang met lift op het P&R-terrein
Opening 15 september 2003
Lijn(en)  5 
Coördinaten 50° 49′ NB, 4° 17′ OL
COOVI (metrostation)
COOVI (metrostation)

Locatie van het metrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

COOVI (Frans: CERIA) is een station van de Brusselse metro, gelegen in de gemeente Anderlecht. Het ondergrondse station werd geopend op 15 september 2003 als onderdeel van de verlenging van lijn 1B (tegenwoordig lijn 5) van Bizet naar Erasmus.

Het metrostation ligt vlak bij een afrit van de Brusselse Ring (R0) en kent daarom een P&R-voorziening met zo'n 200 parkeerplaatsen. Het station is genoemd naar een nabij liggend scholencomplex, het COOVI (Centrum voor Onderricht en Opzoekingen der Voedings- en chemische Industrie), waar opleidingen in de voedings-, hotel- en agrarische sector gevolgd kunnen worden en waar tevens volwassenenonderwijs aangeboden wordt. Ook IKEA Anderlecht ligt vlakbij.

Het eilandperron van station COOVI ligt direct onder het maaiveldniveau. De wanden van het station zijn versierd met twee tegenover elkaar geplaatste fotopanorama's. Op de ene wand is het Muntplein in het drukke historische centrum van Brussel uitgebeeld, op de andere is de rustige, wat saaie omgeving van het station aan de periferie van de stad te zien.

Treinstation[bewerken]

In het kader van het Gewestelijk ExpresNet (GEN) zou er een treinstation "Anderlecht" vlakbij komen. In 2013 bevestigde de NMBS dat dit GEN-station opgenomen werd in het investeringsplan voor de komende jaren. Het nieuwe station krijgt dezelfde naam als het metrostation. De werken aan het GEN-station starten in 2017[1]. In 2016 werd eveneens bevestigd dat het station geëxploiteerd zal worden als P+R. De bestaande parking van 200 plaatsen wordt hiertoe uitgebreid tot 1350 plaatsen.[2]

Externe links[bewerken]