COTACOL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De COTACOL is een Belgisch standaardwerk over de wielersport, gemaakt door Daniel Gobert en Jean-Pierre Legros in 1989. De duizend zwaarste beklimmingen voor fietsers staan er in beschreven. Van elke beklimming staat een groot aantal feiten vermeld: naam, korte omschrijving, hoogte, hellingspercentage, lengte, staat van het wegdek, gemiddelde tijd van een fietstoerist en gemiddelde tijd van een professioneel wielrenner.

De auteurs hebben samen 1.869.800 km gemeten, een hoogte van 112.396 meter beklommen en bijna 30.000 metingen verricht om tot de inhoud van dit boek te komen.

COTACOL-score[bewerken | brontekst bewerken]

Bij elke helling staat een zogenoemde COTACOL-score vermeld. Deze score wordt berekend aan de hand van een verschillende parameters, zoals lengte, gemiddeld stijgingspercentage, maximaal stijgingspercentage en staat van het wegdek. Hoe hoger het aantal punten, des te zwaarder de beklimming.

Voorbeelden:

Naam COTACOL-score Bijzonderheden
Haussire-Sud-Ouest 363 Zwaarste Waalse klim
La Redoute 249 Bekende Waalse klim
Muur van Hoei 224 Bekende Waalse klim
Oudenberg 253 Zwaarste Vlaamse klim
Koppenberg 172 Bekende Vlaamse klim
Muur van Geraardsbergen 171 Bekende Vlaamse klim
Camerig-Zuid 195 Zwaarste Nederlandse klim
Keutenberg 168 Bekende Nederlandse klim
Cauberg 79 Bekende Nederlandse klim

Gebruik COTACOL-methode[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel soms ook afgeleide scores worden gebruikt,[1] is de COTACOL-score de standaardmaat geworden waarmee de zwaarte van beklimmingen wordt vergeleken door wielrenners.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]