COTACOL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De COTACOL is een Belgisch standaardwerk over de wielersport, gemaakt door Daniel Gobert en Jean-Pierre Legros in 1989. De duizend zwaarste beklimmingen voor fietsers staan er in beschreven. Van elke beklimming staat een groot aantal feiten vermeld: naam, korte omschrijving, hoogte, hellingspercentage, lengte, staat van het wegdek, gemiddelde tijd van een fietstoerist en gemiddelde tijd een professioneel wielrenner.

De auteurs hebben samen 1.869.800 km gemeten, een hoogte van 112.396 meter beklommen en bijna 30.000 metingen verricht om tot de inhoud van dit boek te komen.

Cotacol-score[bewerken]

Bij elke helling staat een zogenoemde cotacol-score vermeld. Deze score wordt berekend aan de hand van een verschillende parameters, zoals lengte, gemiddeld stijgingspercentage, maximaal stijgingspercentage en staat van het wegdek. Hoe hoger het aantal punten, des te zwaarder de beklimming.

Voorbeelden:

Naam Cotacol score Bijzonderheden
Haussire Sud Ouest 360 Zwaarste Waalse klim
Oudenberg 253 Zwaarste Vlaamse klim
Camerig Zuid 195 Zwaarste Nederlandse klim
Muur van Geraardsbergen 171 Bekende Belgische berg
Cauberg 79 Bekende Nederlandse berg
Keutenberg 168 Steilste Nederlandse berg

Gebruik COTACOL-methode[bewerken]

Hoewel soms ook afgeleide scores worden gebruikt,[1] is de Cotacol-score de standaardmaat geworden waarmee de zwaarte van beklimmingen wordt vergeleken door wielrenners.

Externe links[bewerken]