CPH Banque

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

CPH Banque is een Belgische coöperatieve bank, actief in de provincies Waals-Brabant, Namen en Henegouwen. De hoofdzetel is momenteel gevestigd in de rue Perdue 7 te Doornik. De regionale bankinstelling telde eind 2007 31 agentschappen over 3 Waalse provincies en stelde 200 personen te werk en profileerde zichzelf als een kleine bank dicht bij de mens. Het balanstotaal van de bank bedroeg in 2007 € 1,6 miljard en de nettowinst kwam uit op € 5,1 miljoen.

Governance[bewerken | brontekst bewerken]

Het kapitaal van CPH Bank, een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, wordt samengesteld uit twee soorten (coöperatieve) aandelen.

  • De aandelen van het type A, die het "historische" kapitaal van de Bank vertegenwoordigen Een ruimer meerderheid van de stemmen binnen de Algemene Vergadering. De bank hoopt op die manier de onafhankelijkheidsstrategie van de Bank te waarborgen.
  • De aandelen van het type B, die onder het publiek worden verspreid,

Volgens de statuten mag het totale aantal stemmen verbonden aan de aandelen van type B niet meer bedragen dan tien procent van het totale aantal stemmen verbonden aan de aandelen van klasse A en mag niemand meer dan tien procent van de uitgebrachte stemmen in de door hem gehouden klasse stemmen uitbrengen. De aandelen A en B genieten echter wel van dezelfde dividenden.

Sleutelpersonen begin 2020:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1930 stichtten enkele kleine ondernemers "l'Association du Petit Crédit Professionnel de la Province du Hainaut" in Doornik. De bank was initiëel een van de erkende regionale netwerken van de Openbare Kredietinstelling Beroepskrediet. Twee grote regionale banken uit het netwerk kozen voor een eigen weg: het Antwerpse ABK bank en Henegouwse CPH Banque. Laatstgenoemde bank verbrak op 30 september 1997 alle banden met het Beroepskrediet en ging verder als kleine zelfstandige bank.

[bewerken | brontekst bewerken]

De CPH Banque is medesponsor van basketbalclub Spirou Charleroi, een club die er quasi elk jaar in slaagt de play-offs te bereiken.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]