CSS Hunley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een tekening van de Hunley door R. G. Skerrett, 1902
Constructietekening
Berging van de CSS Hunley in 2000

H.L. Hunley is de eerste duikboot die erin slaagde een oorlogsschip tot zinken te brengen. CSS staat voor Confederate States Ship. De Hunley werd ontworpen door Horace Lawson Hunley en gebouwd in 1863. De marine van de Geconfedereerde Staten van Amerika confisqueerde de boot ten behoeve van de Amerikaanse Burgeroorlog.

De Hunley was 12 meter lang en moest worden bediend door 9 bemanningsleden (7 voor de handaangedreven propeller, 1 om de ballasttank achteraan het schip te bedienen en 1 om de boot te besturen en de ballasttank voor aan het schip te bedienen). Als extra ballast werden ijzeren gewichten aan de onderzijde van de duikboot geplaatst die in noodgevallen konden worden afgeworpen (door van binnenuit de bouten los te draaien) om extra lift te verkrijgen.

Drie nachtelijke missies om een einde te maken aan een havenblokkade van de Unie mislukten. Op 29 augustus 1863 dook de Hunley per ongeluk met de luiken open. 5 van de 9 bemanningsleden overleefden deze fout niet. Op 15 oktober datzelfde jaar zonk de Hunley tijdens een nieuwe poging, waarbij de ontwerper Horace Lawson Hunley en 7 andere bemanningsleden omkwamen. De Hunley werd door de geconfedereerden geborgen en weer in de vaart gebracht.

Op 17 februari 1864 ramde de Hunley tijdens een nachtelijke aanval de USS Housatonic. Een met 45 kilogram springstof gevulde torpedo was bevestigd aan een lange stok aan de voorzijde van de duikboot. De torpedo werd in de Housatonic geramd, waarna de Hunley achteruit voer. Aan de torpedo bevond zich als ontstekingsmechanisme een trekker die met een lang touw op afstand kon worden overgehaald. De explosie vernietigde de Housatonic.

Het lot van de Hunley blijft vooralsnog mysterieus. Recent onderzoek heeft aangetoond dat een patrijspoort in de voorste toren ontbreekt. Dit zou kunnen betekenen dat het schip werd getroffen door vuur afkomstig van de Housatonic, waardoor het schip zonk. Glassplinters zijn nog niet gevonden, waardoor deze theorie nog niet kan worden bewezen.

Sinds 1864 zijn vele vergeefse pogingen gedaan om het wrak te vinden. Na een 14 jaar durende zoektocht werd in mei 1995 door de schrijver Clive Cussler het wrak eindelijk gevonden. Op 8 augustus 2000 werd het wrak na 136 jaar op de oceaanbodem te hebben gelegen geborgen.