Cactoblastis cactorum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cactoblastis cactorum
Wijfje van Cactoblastis cactorum dat een eierstaafje afzet
Wijfje van Cactoblastis cactorum dat een eierstaafje afzet
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Pyralidae (Snuitmotten)
Geslacht:Cactoblastis
Soort
Cactoblastis cactorum
Berg, 1775
Wijfje (boven) en mannetje (onder)
Wijfje (boven) en mannetje (onder)
rupsen op Opuntia ficus-indica
rupsen op Opuntia ficus-indica
Afbeeldingen Cactoblastis cactorum op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Cactoblastis cactorum is een vlinder uit de familie snuitmotten (Pyralidae). De vlinder heeft cactussen uit het geslacht Opuntia als waardplant. Het wijfje zet op deze planten staafjes met 70 tot 90 eitjes af op de cactus, die doen denken aan de stekels van een cactus. Na 25 tot 30 dagen komen de eitjes uit. De rupsen boren zich in de cactus en vreten hem van binnen helemaal leeg. Als de rupsen volgroeid zijn, komen ze weer uit de cactus, en verpoppen op de grond tussen de plantenresten. De nieuwe imagines gaan op zoek naar een nieuwe plant.

De vlinder komt oorspronkelijk voor in Zuid-Amerika, maar heeft zich verspreid over het Caribisch gebied en heeft ook Mexico en Florida bereikt.

Biologische bestrijder[bewerken]

Cactoblastis cactorum is in Australië in de jaren 1920 met succes ingezet om geïntroduceerde cactussen uit het geslacht Opuntia ("Prickly pears") onder controle te krijgen. Dit succes werd herhaald in Zuid-Afrika in 1933, in Hawaï in 1950 en in Nevis in 1957.

Monument[bewerken]

In Dalby, in Queensland, Australië, is een monument opgericht voor Cactoblastis cactorum[1], terwijl bij Chinchilla, ook in Queensland, de "Boonarga Cactoblastis Memorial Hall"[2] ook is opgedragen aan C. cactorum. De vlindertjes en vooral de rupsen hebben daar succesvol een plaag van de Prickly pears bestreden. Deze monumenten behoren tot de weinige grote eerbetonen aan insecten.