Café Américain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Interieur van Café Americain

Café Américain, ook wel Café Americain genoemd, is een klassiek grand café dat dateert uit 1902 en zich bevindt aan het Amsterdamse Leidseplein op het gelijkvloers van wat Amsterdammers Hotel Américain noemen, ondanks het feit dat het tegenwoordig "Amsterdam American Hotel - Hampshire Eden" heet en onderdeel is van Hampshire Hotels.

Insiders noemen Café Américain bij voorkeur 'Het Américain' of 'Américain'. Het wordt ook wel de huiskamer van Amsterdam genoemd. Het heeft een Art Nouveau interieur met op de wanden een afbeelding van Shakespeares Midsummer Night's Dream, Tiffany lampen, glas-in-loodramen en een antieke leestafel, de oudste van Amsterdam, waar artiesten en intellectuelen zich van oudsher graag verzamelen. De laatste jaren probeert men het interieur zo veel mogelijk te reconstrueren aan de hand van oude foto's.

De naam 'Café Américain' is ontleend aan het Franse 'café américain', ook wel 'café allongé' of, in het Italiaans, 'café lungo', dat wil zeggen 'aangelengde koffie'. Dat is een kleine espresso in een groot kopje, waarnaast een kannetje heet water wordt geserveerd om de espresso aan te lengen. Ook vandaag de dag is het bestellen bij de ober in Frankrijk of Italië van 'un americain' of 'café lungo' genoeg om het gewenste drankje op tafel te krijgen.

Trivia[bewerken]

  • Het eerste seizoen van RTL Late Night werd vanuit het café uitgezonden. Na het eerste seizoen verhuisde het programma naar het Schiller Hotel aan het Rembrandtplein, omdat het vanwege de toenemende populariteit in Café Américain voor overlast zorgde.[1][2]