Cafetière

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cafetière

Een cafetière is een glazen pot met een metalen filter waarin grofgemalen koffie en heet (net niet meer kokend) water worden gegoten.

De koffie trekt ongeveer 4 minuten, waarna de metalen filter van boven naar beneden door de glazen pot wordt gedrukt. Het goed aansluitende filter drukt de gemalen koffie die in het hete water zweeft naar de bodem. Boven in de pot zit dan verse, hete koffie die direct uitgeschonken kan worden.

Door het gebruik van een metalen filter blijven de smaken en aroma's van enkele bestanddelen die van nature in koffie voorkomen in de gezette drank. Een nadeel hiervan is dat enkele van deze stoffen zoals cafestol cholesterolverhogend zijn en er, wanneer men dagelijks vijf tot zes koppen sterke cafetièrekoffie drinkt, aantasting van levercellen plaats vindt[1].

Vanwege het cholesterolverhogende effect adviseert het Voedingscentrum om niet meer dan 1 kop cafetièrekoffie per dag te drinken[2]. Mensen die de cholesterolverhogende stoffen niet in hun drank willen, doen er goed aan om bijvoorbeeld filterkoffie te drinken, aangezien stoffen zoals cafestol na het zetten in het papieren filter achterblijven[3].