Caixa de Rotllan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Caixa de Rotllan
Caixa de Rotllan
Het vermeende graf van Roland
Caixa de Rotllan (Frankrijk)
Caixa de Rotllan
Situering
Coördinaten 42° 29′ NB, 2° 36′ OL
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

La Caixa de Rotllan (op z'n Frans uitgesproken als cache de Roland) is een hunebed bij de stad Arles-sur-Tech in het departement Pyrénées-Orientales in de Franse regio Occitanie. Het dateert uit de tweede helft van het derde millennium voor Christus.

De naam betekent "graf van Roland" in het Catalaans. Volgens de legende zou de ridder Roland hebben geleefd in het gebied van Vallespir. Zijn lichaam zou na zijn dood in de slag van Roncesvalles, teruggebracht zijn op zijn paard en begraven onder het hunebed. Het hunebed bestaat uit drie verticale stenen met daarboven een plaat. Het is een historisch monument, al zijn er nooit archeologische opgravingen verricht.

Caixa de Rotllan is een van de 147 hunebedden in de Pyrénées-Orientales waarvan het bestaan is aangetoond. Een aantal daarvan is verdwenen, maar hun bestaan wordt gestaafd door oude bronnen. Ze zijn (of waren) allemaal gelegen in bergachtige of heuvelachtige gebieden, meestal op een heuvel of een bergkam. Dit hunebed is daarop geen uitzondering: het ligt op een heuvelrug van de zuidelijke flank van de Canigou-massief, op 830 m hoogte, in de historische en geografische regio van Vallespir, op de grens tussen de steden van Arles-sur-Tech en Montbolo.

Twee wegen bieden toegang tot het hunebed vanuit het dorp Arles. De eerste is een onverharde weg langs de rivier de Bonabosc en daarna via een klein pad van zestig meter door het bos. Een andere optie is via de GR 10 langs een heuvelrug met uitzicht op de valleien van de Bonabosc en de Riuferrer. Ook hier moet het laatste stuk gelopen worden. Te voet duurt de reis ongeveer een uur.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jean Abélanet, Lieux et légendes du Roussillon et des Pyrénées catalanes, Canet, Trabucaire, coll. « Mémoires de pierres, souvenirs d'hommes », 2008, 189 p. (ISBN 9782849740798)
  • Jean Abélanet, Itinéraires mégalithiques : dolmens et rites funéraires en Roussillon et Pyrénées nord-catalanes, Canet, Trabucaire, 2011, 350 p. (ISBN 9782849741245)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Caixa de Rotllan van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.