Calgary Transit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shuttlebus van Calgary Transit
Calgary Transit verzorgt een sneltramnetwerk bestaande uit 2 lijnen

Calgary Transit is het openbaar vervoersbedrijf dat in de Canadese stad Calgary buslijnen en een sneltramnetwerk (de C-Train) beheert.

In 2006 vervoerde Calgary Transit ongeveer 130 miljoen passagiers verdeeld over 160 buslijnen en 2 sneltramlijnen. Lokale buslijnen ontsluiten de buitenwijken en verbinden die met de hoofdbuslijnen en de C-Train. De lokale buslijnen worden met kleinere shuttlebussen uitgevoerd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1909 begon de Calgary Municipal Railway met het exploiteren van 12 tramlijnen en vanaf 1946 werden er bussen ingevoerd. In 1970 kreeg het bedrijf zijn huidige naam. Aanvankelijk kende Calgary Transit een systeem waarbij bushaltes via een kleurencode van elkaar werden onderscheiden. Blauwe lijnen waren routes die overdag een gelimiteerde service naar de buitenwijken verzorgde terwijl rode lijnen expressroutes waren die alleen tijdens spitsuren reden. De overige lijnen waren wit gekleurd en opereerde de gehele dag.

In 1981 introduceerde Calgary Transit de C-Train, een sneltramnetwerk. De eerste C-Train treinen reden vanaf de zuidelijke buitenwijken van Calgary naar het stadscentrum. In 1985 kwam daar een lijn die het centrum met het noordoosten van de stad verbond. Vanaf 1990 werd het netwerk langzaam verder uitgebreid en in de eerste decennia van de 21e eeuw staan er verdere uitbreidingen op het programma. Hierop anticiperend introduceerde Calgary Transit in 2004 een expressbuslijn die de toekomstige sneltramroute volgt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]