California High-Speed Rail

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Digitale animatie van een trein van de voorgestelde California High-Speed Rail.
Kaart van de geplande hogesnelheidsspoorweg door Californië. Eveneens aanwezig op de kaart is de XpressWest (vroeger DesertXpress).

Het California High-Speed Rail-project is een gepland spoornet voor hogesnelheidstreinen in de Amerikaanse staat Californië. De bouw van de eerste sectie, tussen Merced en Bakersfield, begon in 2015 en wordt in 2019 opgeleverd.

Planning[bewerken]

Op 4 november 2008 keurden de Californische kiezers het voorstel tot aanvang van een hogesnelheidstreinsysteem goed.

Het project wordt geleid door de California High-Speed Rail Authority (CHSRA), die bezig is met de planning en het ontwerp van het spoornet. Verwacht wordt dat het California High-Speed Rail-net grote steden als Sacramento, San Francisco, San Jose, Fresno, Bakersfield, Palmdale, Los Angeles, Anaheim, Riverside, Irvine en San Diego met elkaar zal verbinden.

Op 6 juli 2012 keurde het staatsparlement de constructie van de eerste fase goed. Gouverneur Jerry Brown ondertekende het voorstel op 18 juli. Een deel van het budget zal besteed worden aan de bouw van een spoorweg tussen Madera en Bakersfield van zo'n 210 km. Daarnaast zullen bestaande spoorwegen voor forensentreinen, zoals Caltrain en Metrolink, verbeterd worden. Door in te zetten op zowel nieuwe spoorwegen als verbeterde bestaande netten hoopt Californië de kost van het project te drukken.

Externe links[bewerken]