California High-Speed Rail

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Digitale animatie van een trein van de voorgestelde California High-Speed Rail.
Kaart van de geplande hogesnelheidsspoorweg door Californië. Eveneens aanwezig op de kaart is de XpressWest (vroeger DesertXpress).

Het California High-Speed Rail-project is een hogesnelheidsspoornet in aanbouw in de Amerikaanse staat Californië. Werken aan de eerste sectie, tussen Merced en Bakersfield, begonnen in 2015. Na voltooiing van de eerste fase in 2029 zullen passagiers op 2 uur en 40 minuten tijd van San Francisco naar Anaheim kunnen reizen. De tweede fase omvat een uitbreiding naar Sacramento en een naar San Diego.

Het project wordt beheerd door de California High-Speed Rail Authority (CHSRA), een agentschap van de staat Californië.

De hogesnelheidstreinen zullen rijden op sporen die niet gedeeld worden met andere treinen. De maximale snelheid zal 220 mijl per uur bedragen.

Geschiedenis[bewerken]

Op 4 november 2008 keurden de Californische kiezers het voorstel tot aanvang van een hogesnelheidstreinsysteem goed.

In 2010 en 2011 schonk de federale overheid 6,25 miljard dollar aan Californië voor de bouw.

Op 6 juli 2012 keurde het staatsparlement de constructie van de eerste fase goed. Gouverneur Jerry Brown ondertekende het voorstel op 18 juli. Een deel van het budget zal besteed worden aan de bouw van een spoorweg tussen Madera en Bakersfield van zo'n 210 km. Daarnaast zullen bestaande spoorwegen voor forensentreinen, zoals Caltrain en Metrolink, verbeterd worden. Door in te zetten op zowel nieuwe spoorwegen als verbeterde bestaande netten hoopt Californië de kost van het project te drukken.

In 2014 besliste de staat om een kwart van de inkomsten uit cap and trade-fondsen aan het project te besteden.

Externe links[bewerken]