Californische struikeik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Californische struikeik
Bladeren
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Fagales
Familie:Fagaceae (Napjesdragersfamilie)
Geslacht:Quercus (Eik)
Soort
Quercus berberidifolia
Liebm. (1854)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Californische struikeik op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Californische struikeik (Quercus berberidifolia) is een kleine groenblijvende eikensoort. Ze wordt 1-2 meter hoog; een enkele keer kan ze tot 4 meter uitgroeien.

Ze heeft scherp gepunte, dof groene bladeren, die 1,5-3 cm lang en 1-2 cm breed zijn. De bladeren zijn aan de bovenzijde wat leerachtig en aan de onderzijde iets behaard.

De eikels zijn alleenstaand of in paren, en wanneer ze volgroeid zijn 1-3 cm lang en 1-2 cm breed, gepunt of eivormig met een dunne hoed. Ze zijn zes tot acht maanden na de bestuiving volgroeid.

Ze is inheems op de met struiken begroeide hellingen van Californië. Ze behoort tot het chaparral ecosysteem; het woord chaparral is afgeleid van het Spaanse woord voor struikeik, chaparro. De regio kent veel soorten struikvormige eiken, en het vereist zorgvuldige determinatie om exemplaren van Q. berberidifolia en haar hybriden van elkaar te onderscheiden. In koele, open gebieden blijft het gewoonlijk een kleine, compacte struik, maar in beschutte, of warme plaatsen kan ze enkele meters hoog worden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]