Calmoduline

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Calmoduline
Calmoduline verandert van conformatie na binding met calcium (rechts). Bindingsplaatsen bij sterretjes.
Eigenschappen
Molecuulmassa
en lengte
16.7 kDa
(148 aminozuren)
Identificatie
Symbool CaM
PDB-codes 1OSA
Externe identificaties
UniProt P62158
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Calmoduline (CaM) (een afkorting voor calcium modulated protein) is een multifunctioneel calcium-bindend eiwit dat tot expressie komt in de cellen van vrijwel alle eukaryotische levensvormen.[1] Het is een intracellulair doeleiwit van de secundaire messenger Ca2+. Binding van Ca2+ is vereist voor de activering van calmoduline. Na activatie functioneert calmoduline als onderdeel van de calciumsignaaltransductie. Het is in staat interacties aan te gaan met verschillende andere eiwitten zoals kinases of fosfatasen om zo een signaal binnen de cel door te geven.[2]

Calmodulin is een klein, sterk geconserveerd eiwit met een lengte van 148 aminozuren (16,7 kDa). Het eiwit bestaat uit twee symmetrische bolvormige domeinen die elk een gepaard motief dragen (het zogenaamde EF-handmotief) gescheiden door een flexibele linker.[3] In totaal zijn er vier bindingsplaatsen voor calciumionen. Wanneer calcium deze vier bindingsplaatsen bezet, zal er een conformatieverandering optreden in calmoduline. De hydrofobe residuen komen bloot te liggen en zullen via hydrofobe interacties binden aan doeleiwitten, zoals NO-synthase of calcineurine.

Calmoduline speelt een belangrijke rol in vele cellulaire processen zoals stofwisseling, apoptose, contractie van spiercellen, intracellulaire bewegingen, ontstekingsreacties en de immuunrespons.[4][5] Calcium is een centraal onderdeel binnen het intracellulair signaleringssysteem; het ion diffundeert snel door cellen als reactie op initiële stimuli. Binnen de cel binden de calciumionen aan verschillende moleculen, waaronder enzymen, ionkanalen, aquaporines en andere eiwitten.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]