Kuhls pijlstormvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Calonectris borealis)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kuhls pijlstormvogel
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2018)
Kuhls pijlstormvogel
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Procellariiformes (Buissnaveligen)
Familie:Procellariidae (Stormvogels en pijlstormvogels)
Geslacht:Calonectris (Pijlstormvogels)
Soort
Calonectris borealis
(Cory, 1881)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kuhls pijlstormvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Kuhls pijlstormvogel (Calonectris borealis) is een van de zeldzaamste vogelsoorten in Nederland. Het is een zeevogel die soms langs de kust voorbijvliegt.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de IOC World Bird List zijn er nu twee soorten, de Kuhls pijlstormvogel (C. borealis) en de Scopoli's pijlstormvogel (C. diomedea). Deze opsplitsing wordt door BirdLife International niet gevolgd, daarom hebben beide soorten dezelfde status als niet bedreigde soort.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De vogel heeft een dikke kop, en lange, naar voren gebogen vleugels. De spanwijdte bedraagt 1 tot 1,5 meter. Zijn lijf is 45–56 cm lang.[2] Hij zweeft en vliegt langzaam, met een grote gele snavel en overwegend witte ondervleugels.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Hij eet vis, garnalen, inktvis, kwallen en is ook te zien achter vissersboten om het afval van het wateroppervlak op te pikken.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De vogel maakt in zijn broedgebied luide, klagelijke geluiden, maar is op zee stil. Kuhls pijlstormvogel nestelt tussen de stenen op puinhellingen, waar hij alleen 's nachts op het ene ei broedt. Hij legt slechts eenmaal per seizoen, dat loopt van maart tot juli.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Er werden voorheen twee ondersoorten onderscheiden, een die voorkomt in het Middellandse Zeegebied (C. diomedea diomedea) en een die rond de Azoren, Madeira en de Canarische Eilanden verbleef (C. diomedea borealis). De eerste ondersoort wordt nu apart gezien als Scopoli's pijlstormvogel.

Voorkomen in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland zijn zeven gevallen waargenomen tot en met het jaar 1998. In de periode daarna ongeveer drie. De laatste waarneming in Nederland vond plaats op 8 oktober 2003. De vogel werd gezien op Texel, Westerslag, 's morgens.